Bosna Hersek'te çeyrek asırlık acı: 7571 kişi 25 yıldır kayıp

Düzenleyen:
Bosna Hersek'te çeyrek asırlık acı: 7571 kişi 25 yıldır kayıp

DÜNYA Haberleri

Balkan ülkesi Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen, savaşta hayatını kaybeden 7571 kişi hâlâ bulunamadı.

Öldürüldükten sonra toplu ya da tek başına gömülen bu savaş kurbanları, Bosna'daki savaşın yaralarının hâlâ kapanmamasının en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Binlerce aile, çeyrek asırdır en sevdiklerinin en azından birkaç kemiğine ulaşıp onları layıkıyla toprağa vermek için bekliyor. Aradan 25 yıl geçmesine rağmen hâlâ bu kadar çok kayba ulaşılamaması, bu kişilerin gömüldükleri yerlere dair bilgilerin saklanmasına bağlanıyor. Kayıpların gömülü oldukları toplu mezarların tespit edilmesi çalışmaları her geçen gün daha da zorlaşırken bu mezarların nerede olduklarını açıklayacak kaynaklar da azalıyor.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Emza Fazlic, bütün bu problemlerin yanında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının da 2020 yılındaki arama çalışmalarını yavaşlattığını kaydetti. Cesetlerine hâlâ ulaşılamayan savaş kurbanlarının, ülkenin herhangi bir yerindeki toplu mezarda olabileceğini kaydeden Fazlic “Cesetlerin nerede olduğunu bilenler susmayı tercih ediyor. Bosna Hersek’te hâlâ 7571 kişinin bedeni aranıyor. Bu, çok büyük bir sayı” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...