Bosna Hersek'in AB üyelik başvurusu önündeki en büyük engel aşıldı

/ Kaynak: AA
Bosna Hersek'in AB üyelik başvurusu önündeki en büyük engel aşıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek'in, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik başvurusu önündeki en büyük engel olarak görülen İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'ndaki tıkanıklık aşıldı.

Siyasi ve ekonomik reformlarla ilgili taahhütlerin Bosna Hersek parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından AB dışişleri bakanları, bu ülkeyle İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesini kabul etti.
Brüksel'deki AB dışişleri bakanları toplantısının ardından yayımlanan açıklamada, Bosna Hersek liderlerine, taahhütlerine ve yükümlülüklerine bağlı kalmaları ve AB ile temas halinde reform takvimi hazırlayarak olumlu ivmeyi muhafaza etmeleri çağrısı yapıldı.
Kararda, "Sivil topluma danışılarak geliştirilmesi ve uygulanması gereken reform gündemi, Kopenhag Kriterleri kapsamındaki reformlar ve AB koordinasyon mekanizması dahil üzerinde uzlaşılan işlerlik konularını kapsamalıdır. Büyüme ve İstihdam Sözleşmesi dahil reform gündeminin uygulanmasında sağlanacak anlamlı ilerleme, üyelik başvurusunun AB tarafından (olumlu) değerlendirilmesi için zorunludur" ifadesi kullanıldı.
Almanya ve İngiltere, Bosna Hersek'in AB sürecine ivme kazandırmak için geçen yıl bir plan hazırlamış ve bu kapsamda Bosnalı liderlerden kurumsal, siyasi ve ekonomik reformlar için yazılı taahhütte bulunmalarını ve reform programı sunmalarını istemişlerdi. Bunun karşılığında AB'nin de Bosna Hersek için katılım öncesi mali fonları serbest bırakması, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı onaylaması öngörülmüştü.
Bosna Hersek Federasyonu'nu oluşturan iki özerk yapıdan bir olan Sırp Cumhuriyeti'nin birçok reformu engellemesi nedeniyle AB üyelik sürecinde komşularının gerisinde kalan Bosna Hersek, üyelik başvurusunun kabul edilmesiyle AB'den aday ülke statüsü elde ederek katılım müzakerelerine başlamayı hedefliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...