Bölgesel çatışma korkusu! Hamas'ın siyasi şefi duyurdu: Hizbullah, İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Sputnik
- Güncelleme:
Bölgesel çatışma korkusu! Hamas'ın siyasi şefi duyurdu: Hizbullah, İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / Sputnik

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın bölgesel bir savaşa neden olacağı endişesi yaşanıyor. Hamas'ın Beyrut Siyasi Büro Şefi Abülhadi, Hizbullah'ın İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlandığını söyledi. Abdülhadi, Lübnan sınırındaki çatışmaların da Hizbullah'ın korkmadığını gösterdiğini ifade etti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 12. Gününe girerken, Hamas’ın Beyrut’taki Siyasi Bürosu Şefi Ahmed Abülhadi, 7 Ekim’de İsrail’e karşı düzenlediği ve bin 400’den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırılar konusunda müttefiki Hizbullah’a önceden bilgi verilmediğini söyledi.

“HİZBULLAH BÜYÜK SAVAŞA HAZIRLANIYOR”

Abdülhadi, bu duruma rağmen Hamas ve Hizbullah arasında sürekli bir işbirliği olduğunu belirterek, Hizbullah'ın kuzeyde İsrail'e karşı “büyük bir savaşa hazırlandığını”, Hamas'ın ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun “Filistinlileri Gazze'den çıkarma 'hayalini” suya düşüreceğini vurguladı.

Hizbullah ile çok güçlü işbirliği içinde olduklarını ifade eden Abdülhadi, “Hizbullah'la çok güçlü ilişkilerimiz var. İsrail'e saldırı öncesinde de sonrasında da Hizbullah'la işbirliği yapıyorduk, şimdi de tam işbirliği içindeyiz.” dedi.

Bölgesel çatışma korkusu! Hamas'ın siyasi şefi duyurdu: Hizbullah, İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlanıyor

“GAZZE’DEKİ ÇATIŞMA HİZBULLAH’I SAVAŞA ÇEKEBİLİR”

İsrail’in Gazze’ye bir kara harekatı düzenlemesinin Hizbullah’ı tamamen çatışmanın içine çekebilecek temel tetikleyicilerden biri olarak tanımlayan Abdülhadi, “Hizbullah, savaşa girmemesine yönelik tehditlere aldırış etmeyecek; savaşın dışında kalması yönündeki uyarıları görmezden gelecektir. Hizbullah'ın savaşa girmek isteyip istemeyeceği İsrail'in cürretine ve sahadaki olaylara, bilhassa da İsrail'in Gazze'ye karadan girme teşebbüsüne bağlı olacaktır.” İfadesini kullandı.

Abdülhadi, son dönemde Lübnan sınırında yoğunlaşan çatışmalara dikkat çekerek, “Hizbullah eli-kolu bağlı bir şekilde oturmayacağını gösterdi ve bunun kanıtı da Hizbullah'ın tamamen kendi inisiyatifiyle Güney sınırına saldırmasıdır. Hizbullah, büyük bir savaşa hazırlandıklarını söylüyor. Hizbullah, İsraillilerin çizgiyi aşması durumunda İsrail'e tam bir saldırı başlatacağını açıkça belirtti.” dedi.

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi, sınırdaki çatışmaların da Hizbullah’ın savaşmaktan çekinmediğini gösterdiğine dikkat çekti.   

Bölgesel çatışma korkusu! Hamas'ın siyasi şefi duyurdu: Hizbullah, İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlanıyor

“HAMAS, SİVİL ÖLDÜRMEDİ”

Siviller ve rehinler konusunda da açıklamalarda bulunan Abdülhadi, İsrail'in güneyine yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırı sırasında Hamas'ın "hiçbir sivili öldürmediği" konusunun altını çizdi.

Abdülhadi, sivillerin öldürüldüğü iddialarını ise "Batı'nın ne yazık ki kanıksadığı ve dikkatleri İsraillilerin binlerce Gazzeli sivili öldürmesinden başka yöne çekmek için kullanılan bir İsrail propagandası" olarak değerlendirdi.

“KARŞILIĞINDA BİR ŞEY ALIRSAK REHİNELERİ BIRAKIRIZI”

Abdülhadi, Hamas'ın karşılığında bir şey alması koşuluyla İsrailli esirlerle ilgili müzakerelere kapıyı kapatmadığını söyledi.

Hamas'ın üçüncü taraf ülkelerle nasıl müzakere edileceği hususunu değerlendirdiğini söyleyen Abdülhadi açıklamalarında, "Esirlerin bir kısmını serbest bırakırsak İsrail Gazze'de insanları öldürmekten vazgeçer mi? Hiç sanmıyorum" dedi ve esirlerin serbest bırakılması için İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve kuşatmasına son vermesi gerektiğini vurguladı.

Esir alınan İsrail askerleri konusuna da değinen Abdülhadi, esir İsrail askerlerinin müzakere masasında değil ancak savaş bittikten sonra mevzu bahis edileceğini ve İsrail hapishanelerinde tutulan 6 bin Filistinlinin serbest bırakılması şartına bağlı olarak durumu değerlendireceklerini ifade etti.

Bölgesel çatışma korkusu! Hamas'ın siyasi şefi duyurdu: Hizbullah, İsrail'e karşı büyük bir savaşa hazırlanıyor

"HAMAS'IN SALDIRMAKTAN BAŞKA ÇARESİ YOKTU"

Abdülhadi, Hamas'ın saldırmaktan başka çaresi olmadığını ifade ederek, "İsrail hükümeti, Filistin davasını tasfiye etmeye çalışıyordu ve bu nedenle harekete geçmek zorundaydık. Bu nedenle saldırı gerçekleşti ve şimdi düşmana karşı durumu tersine çevirerek Filistin davası için yeni bir dönem başlattı" dedi.

Hizbullah ile Hamas arasındaki yakın işbirliğine işaret eden Abdülhadi, 7 Ekim saldırısının yalnızca Hamas'ın işi olduğunu not düşerek sözlerini, "Bu operasyon El Kassam Tugayları Hamas'ın askeri kanadı tarafından organize edildi ve daha sonra diğer Filistinli örgütler bu operasyona katıldı. Bu operasyon gerek planlaması gerekse de icrası bakımından tamamen Filistinlilere ait bir operasyondu. Sadık müttefiklerimiz bile ne olacağını bilmiyordu" cümleleriyle sonlandırdı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Sputnik
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...