BMGK'ya Halep için eyleme geçme çağrısı
BM Acil Yardım Koordinatörü O’Brien, Halep'e acil insani yardım ulaştırılması amacıyla bir an önce çatışmaların durması ve gerekli güvenlik teminatlarının sağlanmasını istedi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O’Brien, BM Güvenlik Konseyi ve tüm ilgili ülkelere, Halep'e insani yardım ulaştırılabilmesi için en az 48 saatlik çatışmaların durması anlaşması ve konvoyların girişi için güvenlik teminatlarını sağlama çağrısı yaptı.
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki insani durum ve özellikle Halep'e yardım ulaştırılması konusunu görüştü.
Toplantının başında konuşan O'Brien, Halep'in doğusundaki 275 bin kişi ile batısındaki yaklaşık 1 buçuk milyon kişinin hayati yaşam malzemelerinden mahrum olduğunu vurguladı.
Rusya'nın Halep'te 48 saatlik çatışmaların durdurulması konusundaki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ancak tüm taraflardan güvenliğin sağlanması garantisi beklediklerini ifade eden O'Brien, "Güzergahları tespit ettik, stoklarımız hazır, 50 kamyonluk konvoy hazır. Güvenlik garantisi verildiği anda 48 ile 72 saat arasında yardım ulaştırmaya başlarız." dedi.
Bunun zamana karşı yarış olduğunu vurgulayan O'Brien, "Halep'te, Suriye krizinin başından bu yana yaşananların çok ötesinde bir insani krizle karşılaşma riski görüyoruz." uyarısı yaptı.
BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, taraflar üzerinde etkisi olan bölgesel ve uluslararası topluma çağrı yapan O'Brien, "Halep'e acil insani yardım ulaştırılması amacıyla bir an önce çatışmaların durması ve gerekli güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz. Bu sürenin en az 48 saat olması gerekiyor. Bu uygulanabilirse hem Suriye halkının acılarının dindirilmesine katkı sağlar hem de anlamlı siyasi müzakerelere dönülmesi için vesile olabilir." ifadelerini kullandı.
"Suriye krizinin bu aşamaya gelmesi nedeniyle çok çok kızgınım"
"Suriye krizinin bu aşamaya gelmesi nedeniyle çok çok kızgınım." diyen O'Brien, "Halep'te bugün yaşananlar ve genel olarak Suriye'deki beş yıllık trajedi, tüm insani ahlaki değerlere hakarettir. Bu yaşananlar siyasi diyaloğun özellikle de BMGK'nın başarısızlığının eseridir. Artık farklılıkları bir kenara bırakarak bu insani ayıba bir son vermenin vaktidir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Konsey üyeleri konuyu kapalı toplantıda da görüştü ancak çıkışta herhangi bir açıklama yapılmadı.