BM’den 'sınırlı geçişe' sert tepki: İsrail, yakıtı savaş silahı olarak kullanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
BM’den 'sınırlı geçişe' sert tepki: İsrail, yakıtı savaş silahı olarak kullanıyor

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Savaşın başından beri Gazze'ye yakıt geçişine ilk kez çok sınırlı düzeyde izin veren İsrail’e BM’den sert bir tepki geldi. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, İsrail'in yakıtı "savaş silahı" olarak kullandığını ve sağlık hizmetlerindeki günlük ihtiyacın sadece yüzde 9’unu karşıladığını bildirdi.

Muhabir: Muhammet Fatih Uğur

İsrail’in Gazze'ye yönelik vahşi saldırıları 40 gününde… İsrail ordusu, son günlerde hastaneleri hedefine aldı. Çok sayıda hastaneyi yerle bir eden işgal ordusu Şifa Hastanesi’ni kuşatma altına aldı. Son olarak İsrail askerleri gece saatlerinde Şifa hastanesine baskın düzenlendi. Ayrıca Kudüs hastanesin de saldırılar nedeniyle boşaltıldığı bildirildi.

YAKIT GEÇİŞİNE İLK İZİN

İsrail, savaş başladığından bu yana ilk kez Gazze’ye günlük 24 bin litre yakıt geçişine izin verdi. Ancak İsrail'in onay verdiği yakıt, Birleşmiş Milletler'e ait TIR'larda kullanılacak.

Günlerdir yakıt sıkıntısı çeken hastanelerse bundan mahrum kalacak.

BM’DEN TEPKİ

İsrail’in aldığı bu acımasız karar BM’nin sert tepkisiyle karşılandı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrail'in yakıtı "savaş silahı" olarak kullandığını bildirdi.

“GÜNLÜK İHTİYACIN YALNIZCA YÜZDE 9’UNU KARŞILIYOR”

UNRWA'nın Gazze Operasyonları Direktörü Thomas White X hesabından "Mısır'dan az önce 23.027 LT yakıt alındı ​​(yarım tanker). Ancak bunun kullanımı İsrail yetkilileri tarafından yalnızca Refah'tan yardım taşımak için kısıtlandı. Suya ve hastanelere yakıt yok. Bu, hayat kurtarma faaliyetlerini sürdürmek için günlük ihtiyacımızın yalnızca %9'u" açıklamasını yaptı.

“AKARYAKIT SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILIYOR”

UNRWA'nın resmi hesabından Thomas White'ın paylaşımı alıntılanarak "Bu yarım kamyona eşdeğer. Kesinlikle yeterli değil. Çok daha fazlasına ihtiyaç var. Akaryakıt savaş silahı olarak kullanılıyor, buna son verilmeli" denildi.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINDA SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 48 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 650’sini çocuk ve 3 bin 145’i kadın olmak üzere 11 bin 320 kişi öldürüldü.

Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...