BM'den şaşırtan tuvalet açıklaması

/ Kaynak: CHA
BM'den şaşırtan tuvalet açıklaması

DÜNYA Haberleri  / CHA

BM Genel Sekreteri Yardımcısı Jan Eliasson, dünya genelinde tuvalet imkanına sahip olandan daha fazla insanın cep telefonu olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Yardımcısı Jan Eliasson, dünya genelinde tuvalet imkanına sahip olandan daha fazla insanın cep telefonu olduğunu söyledi.

BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında dünya genelinde bugün 1,1 milyar insanın tuvalet imkanından mahrum kaldığına işaret eden Eliasson, kadın ve kızların bu nedenle tecavüz tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını da ifade etti. Bugün dünya genelinde cep telefonu olan insan sayısının tuvalet imkanı olandan daha fazla olduğuna dikkat çeken Eliasson, yine 2,5 milyar insanın da temel temizlik koşullarından mahrum yaşadığını dile getirdi.

22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle basının karşısına çıkan Eliasson, dünya genelinde Güney Asya ile Afrika'nın Sahra altı bölgesinde bulunan 20 ülkede insanların tuvalet ihtiyaçlarını açık alanlarda giderdiklerini vurguladı. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğuna ve 6 milyar cep telefonu abonesi bulunduğuna dikkat çeken Eliasson, ''Ancak dünya genelinde 4,5 milyar insanın uygun tuvalet imkanı var. Geriye kalan 2,5 milyar insan ise sağlıksız ortamda ihtiyaçlarını gideriyor. 1,1 milyar insan ise tuvalet imkanından yoksun şekilde yaşıyor.'' dedi.

Tuvalet imkanı olmayan ve açık arazide bu ihtiyaçlarını gideren ülkelerde 5 yaş altı çocuk ölümlerinin dünya genelinde en fazla yaşandığına işaret eden Eliasson, yine bu ülkelerde halkın yetersiz beslendiği, yoksul olduğu ve salgın hastalığının daha sık görüldüğünü vurguladı. Dünya genelinde temizlik koşullarının yetersiz olmasından dolayı 5 yaşından düşük 300 bin çocuğun ishale yakalandığını belirten Eliasson, bunun temelde tuvalet ihtiyacının dışarıya yapılmasından kaynaklandığına işaret etti. Eliasson, yine aynı yaş diliminde 750 bin çocuğun ishal rahatsızlığından her yıl öldüğüne dikkat çekti.

Elaisson, 2025 yılı hedefi olarak tüm insanların tuvalet imkanına ulaşması, hijyen, sosyal normların değişmesi, su tasarrufu, atık suyun yönetimi için toplumların önde gelenlerinin harekete geçmesini istedi. 1990 yılından bugüne 1,8 milyar insanın daha temiz ortamda yaşama imkanına kavuştuğuna işaret eden Eliasson, ancak hala 2,5 milyar insanın temiz olmayan koşullarda yaşamak zorunda kaldığı ve bunun iyileştirilmesi için bazı inisiyatiflerin alınması gerektiğini söyledi.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...