BM'den Mısır raporu

/ Kaynak: AA
BM'den Mısır raporu

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Mısır'a ülkesindeki insan hakları durumunu iyileştirmesi için 300 tavsiyede bulundu.

Mısır'daki insan hakları durumunun periyodik olarak gözden geçirilmesiyle ilgili BM İnsan Hakları Konseyi'nde 5 Kasım'da düzenlenen oturumdan sonra, bugün kabul edilen Mısır raporunda, Kahire'nin tavsiyeleri gözden geçireceği ve Konseyin Mart 2015'te düzenlenecek 28. oturumuna kadar bunlara cevap vereceği belirtildi. nbsp;BM İnsan Hakları Konseyi, Mısır'a ülkesindeki insan hakları durumunu iyileştirmesi için 300 tavsiyede bulundu. Konsey, 31 Ekim'deki İran ve 3 Kasım'daki Irak oturumları sonrasında, ülkelerindeki insan hakları durumunu iyileştirmesi için İran'a 291 ve Irak'a 229 tavsiyede bulunmuştu.
Raporda, "güvenlik güçlerinin işledikleri işkence suçları nedeniyle cezalandırılması, tutukluların işkence ve kötü muamele görmeyeceklerinin garanti altına alınması, bütün işkence uygulamaları iddialarının araştırılması, kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi, ifade özgürlüğü nedeniyle tutuklananların serbest bırakılması, tutuklu gazeteci ve insan hakları savunucuların acil olarak serbest bırakılması, uluslararası standartlara uygun yeni bir sivil toplum kuruluşu yasası kabul edilmesi ve idam cezasının kaldırılması" öne çıkan ana konulardı.
Raporun 104. maddesi de Türkiye'nin tavsiyesi olarak verildi. Bu maddede, "Tüm idam cezaları için acil olarak moratoryum kararının uygulamaya konulması" ifadesi yer aldı. nbsp;3 Kasım'daki oturumda söz alan 121 ülke temsilcisi, Mısır'da insan hakları bakımından ciddi sorunlar olduğunu ve idam cezalarının endişe verici boyutta bulunduğunu dile getirmişti. nbsp;Oturumda söz alan Türk delegasyonu, devam eden toplu idam cezalarının adil yargılama açısından korkutucu boyutta olduğunu vurgulayarak, Mısır'daki tüm idam cezaları için acil olarak moratoryum kararının uygulamaya konulmasını tavsiye etmişti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...