BM'den kahreden rapor: Gazze'de ölenlerin %40'ı çocuk

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM'den kahreden rapor: Gazze'de ölenlerin %40'ı çocuk

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail ordusunun savaş uçakları 7 Ekim'den bu yana aralıksız olarak Gazze'yi bombaladı. Saldırıların çoğu sivillerin sığındığı yerler oldu ve binlerce insan hayatını kaybetti. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ise korkunç tabloyu açıkladı: Ölen Filistinlilerin yüzde 40'i çocuk...

Kassam Tugayları'nın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni hedef aldı. Peş peşe havalanan savaş uçakları sivil gözetmeksizin okul, kilise, cami, ev ve hastanelere saldırdı. 19 gündür bombardıman altında olan Gazze'de binlerce sivil öldü. Birleşmiş Milletler'den (BM), gelen kahreden raporda abluka altındaki Gazze'de, 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ının çocuk olduğunu yer aldı. 

"GAZZE'DE ÖLENLERİN %40'I ÇOCUK"

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, New York'taki BM Genel Merkezi'nde, Filistinli çocuklarla ilgili Genel Kurula sunduğu rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Albanese, "İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanı şimdiden, tahminen (İsraillilerin kayıplarından) beş kat fazla, 5 bin 700 kişinin ölümüne neden oldu ve bunların yüzde 40'ı çocuktu. Neler olduğunun farkında mıyız? 15 bin de ağır yaralı var." diye konuştu.

BM Özel Raportörü, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 1,6 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini, bu kişilerin su, yiyecek, elektrik ve ilaca erişiminin olmadığını belirtti.

Albanese, "Travma ve yıkım tarif edilemez. Gazze halkının şu anda içinde bulunduğu durum hepimiz için, tüm BM üyesi ülkeler üzerinde, özellikle de bunu durdurma gücüne sahip olan ve bunu yapmayanlar için bir lekedir." ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİN HALKI TARİHİNİN EN ÖLÜMCÜL GÜNLERİNDEN BİRİNİ YAŞADI"

BM Filistin Özel Raportörü Albanese, İsrail'in dün gerçekleştirdiği bombardıman neticesinde "Filistin halkının tarihinin en ölümcül günlerinden birini" yaşadığını söyledi. Albanese, "Rafalı bir çocuk, bu sabah bana, dün gecenin hayatının en kötü gecesi olduğunu, onun bulunduğu bölgede yüzlerce kişinin öldürüldüğünü söyledi." dedi.

"FİLİSTİNLİLERİN HEPSİNİN CEZALANDIRILMASI HUKUKA AYKIRI"

"İsrail'in Gazze halkına karşı başlattığı, öfkenin yol açtığı şiddeti kınıyorum." diyen Albanese, "Hamas'ın ve muhtemelen diğerlerinin yaptıklarından dolayı" bölgedeki Filistinlilerin hepsinin cezalandırılmasının "hukuka aykırı" olduğunu kaydetti.

RAPORDA İŞGAL ALTINDAKİ ÇOCUKLARIN DURUMU DA YER ALDI

BM Özel Raportörü Albanese, "Raporum, İsrailli yerleşimci sömürgeci işgalinin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki çocuklar üzerinde nesiller boyu etkisine, güvenli ve onurlu bir şekilde yaşama hakkından geriye kalanlara odaklandı." ifadelerini kullandı.

Albanese, 2008'den 7 Ekim'e kadar, İsrail saldırıları sonucu 1534 Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, 32 bin 175'inin de yaralandığını, aynı zaman diliminde karşı saldırılarda ise sadece 25 İsrailli çocuğun hayatını kaybettiğini ve 524'ünün yaralandığını belirtti.

Francesca Albanese ayrıca, "2000 yılından bu yana 13 bin Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından tutuklandığını, sorguya çekildiğini ve acımasızca gözaltına alındığını" kaydetti.

"HAMAS'IN SALDIRILARI DURUP DURURKEN BAŞLAMADI"

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, dün BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının durup dururken başlamadığının altını çizerek, "Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalıyor. Topraklarının sürekli olarak yerleşim yerleri tarafından yutulduğunu, ekonomilerinin tıkandığını, insanlarının yerinden edildiğini ve evlerinin yıkıldığını gördüler. İçinde bulundukları zor duruma siyasi bir çözüm bulma umutları yok oluyor” ifadelerini kullanmıştı. 

İSRAİL - HAMAS SAVAŞINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 100’ün üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci hayatını kaybetti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...