BM'den İsrail'e çağrı: Gazze'ye yardıma izin verin

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM'den İsrail'e çağrı: Gazze'ye yardıma izin verin

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'ye yardımların ulaştırılması için İsrail'e çağrıda bulundu. Guterres "Yakıt, gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Şu anda hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef olmaması gerektiğini belirtti.

İsrail, Kassam Tugayları ile başlayan savaş sonrası Gazze Şeridi'nin dış dünyayla bağlantısını kesti. Elektrik ve su verilmeyen bölgeye bombalar yağarken Birleşmiş Milletler'den (BM) İsrail'e çağrı geldi. 

"LİDERLERLE YAKIN TEMASTAYIM"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD New York'taki BM binasında İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin basına açıklaması yaptı. Gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Guterres, bölge liderleriyle de yakın temasta olduğunu bildirdi.

"İSRAİL VE LÜBNAN ARASINDAKİ ÇATIŞMALARDAN ENDİŞELİYİM"

"Çatışmanın yayılmasından kaçınmalıyız" diyen Guterres "Lübnan ve İsrail arasındaki 'Mavi Hat' olarak tanımlanan sınırdan karşılıklı ateş açılıyor. Ayrıca Lübnan'ın güneyinden saldırılar yapılıyor. Bu durumdan endişe duyuyorum" şeklinde konuştu.

"İSRAİLLİ REHİNELER SERBEST BIRAKILSIN"

Sivillerin korunması ve uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini aktaran Antonio Guterres "Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

"220 BİN FİLİSTİNLİ, BM TESİSLERİNDE KALIYOR"

Halihazırda yaklaşık 220 bin Filistinlinin Gazze'deki 92 BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tesisinde barındığını hatırlatan Guterres, BM tesisleri, hastaneler ve okulların asla hedef alınmaması gerektiği vurgusunda bulundu.

"BM, GAZZE HALKI İÇİN ÇALIŞIYOR"

Guterres, BM personelinin Gazze halkını desteklemek için çalıştığını belirterek "Bazı meslektaşlarımın şimdiden bunun en büyük bedelini ödemiş olmasından derin üzüntü duyuyorum" diye konuştu.

"İNSANİ YARDIMLARA İZİN VERİLMELİ"

Yakıt, gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmesini isteyen BM Genel Sekreteri "Şu anda hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var" diyerek, Mısır'a Refah sınır kapısından insani erişimin kolaylaştırılması ve El Ariş Havalimanı'nın insani yardıma hazır hale getirilmesi yönündeki yapıcı tutumundan ötürü teşekkür etti. Guterres sözlerini "Kaybedecek vakit yok. Geçen her dakika önemli." diyerek tamamladı.

DSÖ: SİVİLLER KORUNMALI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef olmaması gerektiğini belirtti. Ghebreyesus, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansından (UNRWA) 9 meslektaşının Gazze'de öldüğünü büyük bir üzüntüyle öğrendiğini kaydederek "Ailelerine ve bütün UNRWA ekibine başsağlığı dileriz, DSÖ yanınızda. Siviller ve insani yardım çalışanları hedef değildir ve her zaman korunmaları gerekir" açıklamasında bulundu.  

5 KIZILHAÇ ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ise 5 IFRC ağı üyesinin İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürüldüğü bildirildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...