İkili görüşmede mutabakat kararı: Tahıl koridoru 18 Mart'tan sonra da sürdürülecek

Editör:
- Güncelleme:
İkili görüşmede mutabakat kararı: Tahıl koridoru 18 Mart'tan sonra da sürdürülecek
DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya-Ukrayna savaşında ağır hasar alan Kiev'e gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Guterres 'tahıl koridoru'nun 18 Mart'tan sonra da devamına işaret ederken, 'Korunması hayati önem taşıyor' diyerek Zaporijya Nükleer Santrali için de arabuluculuk çağrısında bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşında 1 yıl geride kalırken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'de Guterres ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başında Rus ordusunun kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'nin tekrar Ukrayna'nın kontrolü altına girmesi gerektiğini söyledi.

'ZAPORİJYA ŞANYAJ İÇİN KULLANILIYOR'

Rusya'nın, Zaporijya Nükleer Santrali'yle nükleer şantaj yaptığını savunan Zelenskiy, "Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna'nın tam kontrolüne geri dönmelidir. Bu, sadece Ukrayna'nın değil küresel bir güvenlik meselesidir." dedi.

Zelenskiy, Cumurbaşkanı Erdoğan ve BM Sekreteri Guterres'in girişimleri ile kurulan 'tahıl koridoru'nun 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesine tüm dünya için kritik bir ihtiyaç olduğu konusunda bugün mutabık kaldık. BM ile bu girişimimizi ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni önemli ölçüde güçlendirebileceğimize eminim. Bu, küresel gıda güvenliği için daha da fazla garanti sağlayacak." diye konuştu.

İkili görüşmede mutabakat kararı: Tahıl koridoru 18 Mart'tan sonra da sürdürülecek

'ZAPORİJYA'NIN GÜVENLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Guteres de Rusya'yı suçlayarak BM olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini vurguladı. Rusya'nın Ukrayna'da savaş başlatmakla uluslararası hukuku ihlal ettiğine işaret eden Guterres, şu ifadeleri kullandı:

"BM'nin pozisyonu kesinlikle açık. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, BM Şartı'nın ve uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına uygun olarak korunmalıdır. Nihai hedefimiz de net; savaşın başlamasının yıl dönümünde, BM Şartı'na, uluslararası hukuka ve Genel Kurul kararına uygun adil bir barış sağlamak."

Guterres, Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliğine dikkati çekerek "Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliği ve korunması hayati önem taşıyor. Bölgeyi tamamen askerden arındırmanın ve santralin normal işleyişine dönmesini sağlamanın yollarını bulmak için olası arabuluculuğun da önemli olabileceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

TAHIL İHRACATI 23 MİLYONU GEÇTİ

Geçen yıl, İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde bugüne kadar Ukrayna'nın limanlarından 23 milyon tondan fazla tahıl ihracatının yapıldığını aktaran Guterres, "(Karadeniz tahıl Girişimi) Küresel gıda fiyatlarının düşmesine katkıda bulundu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde savaş için yüksek bedeller ödeyen insanlara acil yardım sağladı." dedi.

İkili görüşmede mutabakat kararı: Tahıl koridoru 18 Mart'tan sonra da sürdürülecek

Söz konusu girişimin 18 Mart'tan sonra da uzatılması gerektiğinin altını çizen Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi'ni 18 Mart'tan sonra sürdürmenin kritik önemini vurgulamak istiyorum." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...