BM Özel Temsilcisi, Suriyeli çocuklar için acil yardım istedi

/ Kaynak: CHA
BM Özel Temsilcisi, Suriyeli çocuklar için acil yardım istedi

DÜNYA Haberleri  / CHA

BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Temsilcisi Leyla Zerrougui, Suriyeli çocukların acilen korunmaya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Leyla Zerrougui, Suriye başta olmak üzere Suriyeli mültecilerin bulunduğu Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün'de yaptığı incelemeler sonunda, bugün 6.8 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu bunlarından yarısının ise çocuklar olduğunu söyledi. Temaslarının ardından Beyrut'tan yazılı açıklama yapan Zerrougui, silahlı çatışma durumunda çocuklara karşı işlenen altı ciddi ihlalin sözkonusu olduğu belirtti. Güvenlik Konseyi'ne hazırladığı raporda Özel Temsilci, bu ihlallerin öldürme, sakatlama, kaçırma, cinsel şiddet, okul ve hastaneler insani erişim reddi ile silah altına almak olarak sıraladı. İnceleme yaptığı ülkelerde çocuklarla birebir görüştüğünün altını çizen Zerrougui şöyle konuştu; ''Suriye içinde ve dışında görüştüğüm çocuklar ve ailelerin üzerinde çatışmaların bıraktığı izleri kişisel hikayelerini dinleyerek gördüm. Çocukları bombardıman sonunda gözleri önünde ölen ebeveynlerle, kardeşlerinin ölüm anına tanıklık eden çocuklarla ve çatışmalarda yaralı olarak kurtulanlarla görüştüm. O kadar şiddet ve zorluktan sonra bu insanların nasıl hayatta kalabildiğine şaşırdım.''

Görüştüğü hükümet yetkililerinden çocukların korunmasını talep ettiğini belirten Zerrougui, ''Her iki tarafta çatışmalarda çocukları kullanmaktan biran önce vazgeçmeli ve sivillerin yaşadığı yerde silahlı çatışmalara, terörist saldırılara da son vermeli'' dedi.

İnsani krizin Suriye'de giderek arttığını belirten Leyla Zerrougui, insani yardıma muhtaç çatışmalardan etkilenen sivillere Suriye'de ulaşımın ve yardım götürmenin imkansız olduğunu vurguladı. Yardıma muhtaç kişilere ulaşımın biran önce sağlanmasının elzem olduğunu kaydeden Zerrougui, ''İnsani yardım güvenli ve tarafsız bir şekilde dağıtılmalı. Bu öyle kritik öneme sahip ki; tüm taraflarca da garanti edilmelidir. Siviller ayrıca çatışmalarda rehin olarak alınmamalı'' dedi.
Leyla Zerrougui, Şam'da birkaç ay ve yıl içinde birçok defa yerlerinden edilen insanlarla biraraya geldiğini belirtti. Hergün bir yerden bir başka yere göç etmek zorunda kalan Suriye halkının komşu ülkelere gidebilmek için fırsat kolladığını aktaran Özel Temsilci, bugün Suriyeli mülteci sayısının 1.7 milyona ulaştığını ve bunların da yarsının çocuk olduğunu söyledi. Leyla Zerrougui, bazı silahlı muhalif grupların reşit olmayan çocuk savaşçıları kabul etmeyeceklerine dair verdikleri güvencelere sadık kalmayarak reşit olmayan çocukları çeşitli görevde kullandıklarını dile getirdi.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...