BM Genel Kurulu 69. dönem başkanını yarın seçiyor

/ Kaynak: AA
BM Genel Kurulu 69. dönem başkanını yarın seçiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

193 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu, yarın 69. dönem Genel Kurul Başkanı'nı belirleyecek.

Coğrafi bölgeler arasında değişen başkanlık uygulamasında sıra Afrika ülkeleri grubunda. Bu yılın eylül ayında başlayacak BM Genel Kurulu 69. dönem başkanlığı için yarın seçime gidiliyor. Seçimde Afrika ülkelerinin anlaşarak sadece Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa'yı aday göstermeleri bekleniyor.

Sembolik önemi olan BM Genel Kurulu'nda başkanlık beş coğrafi bölge arasında her yıl değişiyor. Halen Latin Amerika ve Karayipler grubundan seçilen John Ashe 68. dönem başkanlığını yürütüyor.

Diğer gruplar ise Afrika, Asya, Doğu Avrupa, Batı Avrupa ve diğerleri. Türkiye Batı Avrupa ve diğerleri grubunda yer alıyor.

Dönem başkanlığı, her yıl eylül ayında devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen BM Genel Kurulu genel görüşmeleri ile başlayıp 1 yıl sürüyor.

Afrika ülkelerinin üzerinde anlaşmaya vardığı Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa'ya insan hakları örgütleri, yolsuzluk iddiaları ve Uganda'daki eşcinsellik karşıtı yasaya verdiği destek gibi nedenlerle tepki gösteriyor. Bazı gruplar Kutesa'nın başkanlığını engellemek için imza kampanyası başlattı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, insan hakları örgütlerinin tepkisi ve iddiaların sorulması üzerine, Genel Kurul başkanlığını belirlemenin BM üyesi ülkelerin yetkisinde olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un tüm insanlar için evrensel insan haklarının tanınmasını savunduğunu ifade eden Dujarric, Kutesa'nın yarınki seçimin ardından gazetecilere açıklama yapacağını belirtti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...