BM, dünyayı uyardı: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz 

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM, dünyayı uyardı: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz 

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistinlilerin temel ihtiyaçlarının tükendiğini bildirdi. Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" diyerek, İsrail'e Gazze'ye insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri serbest bırakma çağrısı yaptı. Uluslararası Af Örgütü de Filistinliler için hiçbir yerin güvenli olmadığını aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesinde bulunan Guterres, iki önemli çağrısı olduğunu belirtti.

"REHİNELERİ BIRAKIN"

Hamas'tan rehineleri bırakmasını isteyen Antonio Guterres "İsrail, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlamalı" ifadelerini kullandı. 

"GAZZELİLERİN TEMEL İHTİYAÇLARI TÜKENDİ"

BM Genel Sekreteri, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğinin altını da çizdi. Guterres, BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti. Guterres, iki hususun da pazarlık konusu yapılmadan uygulanması gerektiğini vurguladı.

"SİVİLLERİN GİDECEĞİ GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK"

Uluslararası Af Örgütü de Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik ‘güvenli rota’da gerçekleşen saldırıyı doğruladı. Örgüt "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.

İSRAİL'İN SİVİL KONVOYU VURDUĞU DOĞRULANDI

Saldırıda aralarında çocuk, kadın ve engellilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi taşıyan bir kamyon ile 8 aracın vurulduğu aktarıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Alana gelen ambulanslar da ikinci saldırıda vuruldu, kurtarma görevlileri yaralandı. En az 70 kişi öldü. 

ZORUNLU TAHLİYE YASALARA AYKIRI

İsrail'in sivillere Gazze'nin kuzeyini boşaltma baskısı yapmasının uluslararası insani yasalara aykırı. Sivillerin güvenliğe, tıbbi bakıma ve yardımlara erişimi sağlanmalı. Zaten çökme eşiğinde olan hastanelerin boşaltılması yönündeki baskılar da kabul edilemez.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...