Black Friday’de siyahiler için kanlı intikam! George Floyd’u boğarak öldüren polisi hapiste böyle katlettiler

Düzenleyen: / Kaynak: AP News, Anadolu Ajansı, Haber Merkezi
- Güncelleme:
Black Friday’de siyahiler için kanlı intikam! George Floyd’u boğarak öldüren polisi hapiste böyle katlettiler

Dünya Haberleri  / AP News, Anadolu Ajansı, Haber Merkezi

ABD’de George Floyd’u öldüren eski polis Derek Chauvin, tutulduğu Arizona eyaletindeki hapishanesinde eski bir FBI muhbiri tarafından 22 kez bıçaklanarak ağır yaralandı. Saldırgan, Black Friday günü, Black Lives Matter hareketine destek vermek için Chauvin’i hedef aldığını söyledi.

Derek Chauvin, George Floyd’u öldürmesiyle ünlü eski bir polis memuru, hapishanede eski bir çete lideri ve FBI muhbiri olan John Turscak tarafından 22 kez bıçaklandı. Turscak, Chauvin’i yüksek profilli bir mahkum olduğu için ve Black Friday günü Black Lives Matter hareketine sembolik bir destek vermek için hedef aldığını söyledi.

Federal savcılar Cuma günü yaptığı açıklamada, Derek Chauvin'in eski bir çete lideri ve eski bir FBI muhbiri tarafından hapishanede 22 kez bıçaklandığını ve soruşturmacılara George Floyd'u öldürmesiyle “ünlü olduğu” eski Minneapolis polis memurunu hedef aldığını söyledi.

John Turscak, 24 Kasım'da Arizona'nın Tucson kentindeki Federal Cezaevi'ne Derek Chauvin’e bıçaklı saldırısının yaklaşık bir hafta sonrasında cinayete teşebbüsle suçlanmıştı. Savcılar, kendisinin, cezaevi görevlilerine olaya hızlı reaksiyonu olmasa Chauvin'i öldüreceğini belirtti.

ÖLDÜRMEYİ AMAÇLADIĞINI REDDETİ  

John Turscak’ın motivasyonu için savcılar, Meksika Mafyası (La Eme) hapishane çetesinin üyesiyken işlediği suçlar nedeniyle halihazırda 30 yıl hapis cezası bulanan Turscak, soruşturmacılara yüksek profilli bir mahkum olduğu için Chauvin'e saldırmayı düşündüğünü ancak onu öldürmek istediğini reddettiğini söyledi.

Black Friday’de siyahiler için kanlı intikam! George Floyd’u boğarak öldüren polisi hapiste böyle katlettiler

 BLACK LİVES MATTER HAREKETİNDEN İLHAM ALDIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Turscak, saat 12.30 sıralarında cezaevi hukuk kütüphanesinde, Şükran Gününün ertesi günü, aynı zamanda “Black Friday” Cuma gününde, Chauvin’e el yapımı bir bıçakla saldırmakla suçlanıyor.  Savcılar, infaz koruma memurlarının Turscak'ı etkisiz hale getirmek için biber gazı kullandığını söyledi. Cezaevleri Bürosu, olay için çalışanların "hayat kurtarıcı önlemler" aldığını söyledi. Chauvin tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Turscak, saldırının ardından kendisini sorgulayan FBI ajanlarına, 2020'de Floyd'un öldürülmesinin ardından geniş destek toplayan Black Lives Matter hareketiyle sembolik bir bağlantı olarak Black Friday günü Derek Chauvin'e saldırdığını söyledi. 52 yaşındaki Turscak, cinayete teşebbüsün yanı sıra cinayet kastıyla saldırı, tehlikeli silahla saldırı ve ağır yaralama suçlarıyla karşı karşıya kalmış vaziyette. Cinayete teşebbüs ve cinayet işlemek amacıyla saldırı suçlarının her biri 20 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

Mahkeme kayıtlarında Turscak'ın avukatı yer almıyordu. Zira Turscak kendisini cezaevinden çok sayıda davada temsil etti. Mahkum kayıtlarına göre, bıçaklamanın ardından Tucson'daki bitişik federal cezaevine nakledildi ve Cuma günü burada gözaltında kaldı.

DEVEK CHHAUVİN’İN ANNESİNDEN AÇIKLAMA

Devek Chhauvin’in annesi Renge Pawlenty, Cuma günü erken saatlerde yaptığı bir paylaşımda, hapishane yetkililerinin kendisine Chauvin'in durumunun stabil olduğunu söylediğini, ancak bunun dışında saldırı veya yaralanmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermediklerini söyledi. Cezaevleri Bürosu, Chauvin'in durumu hakkında bilgi edinmek isteyen kisilere gerekli bilgilerin iletildiğini açıkladı.

Black Friday’de siyahiler için kanlı intikam! George Floyd’u boğarak öldüren polisi hapiste böyle katlettiler

“KENDİ KORUMASI İÇİN" HÜCRE HAPSİNDE TUTULDUĞUNU YAZDI

Chauvin'in eski avukatı Eric Nelson, onun cezaevinde hedef olacağını düşünerek eski polisi kalabalık bir yerde kalmaması için diğer mahkumlardan uzak tutmayı savunmuştu. Nelson geçen yıl mahkeme belgelerinde, Minnesota'da Chauvin'in çoğunlukla "büyük ölçüde kendi koruması için" hücre hapsinde tutulduğunu yazmıştı.

ABD YÜKSEK MAHKEMESİ, İTİRAZI REDDETTİ

Geçtiğimiz ay ABD Yüksek Mahkemesi, Chauvin'in cinayet mahkumiyetine ilişkin itirazını reddetti. Ayrı bir gelişmede Chauvin, Floyd'un ölümüne kendisinin sebep olmadığını gösteren yeni delilleri öne sürerek federal suçu düşürmek için uzun vadeli bir uğraşı içindeydi.

JOHN TURSCAK KİMDİR?

Turscak, 1990'ların sonlarında Los Angeles bölgesinde Meksika Mafyası'nın bir kolunu yönetiyordu ve mahkeme kayıtlarına göre “Stranger” lakabını kullanıyordu. Meksika Mafyası, diğer adıyla “La Eme” adından bağımsız bir şekilde, aslında ABD hapishanelerinde kurulmuş ve örgütlenmekmiş bir organize suç örgütüdür. Özellikle Kalifornia cezaevleri içerisinde en güçlü olarak bilinmektedir.  John Turscak, bu organizasyon içerisindeyken 1997'de FBI muhbiri oldu ve çete hakkında bilgi vererek yaptığı konuşmaların kayıtlarını verdi.

Turscak'ın FBI’a yardım ettiği soruşturmalar 40'tan fazla iddianamenin hazırlanmasına yol açtı. Ancak yolun ortasında FBI, Turscak'ı muhbir olarak görevden alma kararı aldı çünkü Turscak hala suç faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam ediyordu. Mahkeme belgelerine göre Turscak, rakip çete üyelerine saldırılar planladı ve bulunduğu organizasyonun bir kolunun liderini öldürmeye teşebbüs etmekle suçlandı.

“HAYATTA KALMAK İSTİYORSAM BUNU YAPMAK ZORUNDAYDIM”

Cezasına ilişkin haberlere yönelik Turscak, "Bu suçları çete çıkarları için işlemedim" dedi. “Yaptığım şeyleri yaptım çünkü hayatta kalmak istiyorsam bunu yapmak zorundaydım. Bunu FBI ajanlarına anlattım ve bana 'Yapman gerekeni yap dediler.' diye ekledi.

John Turscak, normal şartlarda ceza süreci biteceğinden 2026 yılında salıverilmesi bekliyordu. Dolayısıyla ek bir suç işlediği için 3 yıl sonra gelecek olan özgürlüğünü nedeni meçhul bir şekilde riske atmış oldu.

FLOYD "NEFES ALAMIYORUM" DİYEREK YALVARMIŞTI

ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkede geniş kapsamlı protestolara neden olan "George Floyd" olayı bundan 3 yıl önce gerçekleşti. Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020'de dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alındı. 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle Floyd'un boynuna bastırması nedeniyle siyahi adam boğularak ölmüştü.

Black Friday’de siyahiler için kanlı intikam! George Floyd’u boğarak öldüren polisi hapiste böyle katlettiler

Olay anına ilişkin görüntülerin internette ve medyada yayınlanmasıyla Floyd hafızalara, dakikalarca "nefes alamıyorum" diye yalvarmasıyla kazındı.

Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede ölmüş, olayla ilgili görüntüler ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve şiddetli protestolara neden olmuştu.

Floyd'un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında açılan 2. ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalarıyla yargılanarak 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: AP News, Anadolu Ajansı, Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...