Birleşmiş Milletler: İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı! Gazze'de Filistinlilere soykırım var..
BM Filistin raportörü Albanese, İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin uyguladığı bombardımana tepki gösterdi. İsrail ordusunun sivilleri bombalamayı bırakması gerektiğini ifade eden Albanese, “Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor" dedi.
Hamas ile İsrail arasındaki şiddetli çatışmalar 6. gününe girerken, 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze Şeridi yoğun bombardıman altında. İsrail ordusunun bombardımanı nedeniyle Gazze’de bin 200 kişi hayatını kaybetti, 330 binden fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) BM Filistin Özel Raportörü, Francesca Albanese, Gazze sakinlerinin soykırıma maruz kaldığını belirtti.
“GAZZE’DE SOYKIRIM VAR”
Gazze’deki durumla ilgili açıklama yapan Albanese, “Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor, İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı.” İfadesini kullandı. Sözlerine devam eden raportör, “Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmak, savaş suçudur ve eğer kasıtlıysa bu insanlık suçudur.” İfadesini kullandı.
338 BİN FİLİSTİNLİ YERİNDEN EDİLDİ
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.
BM Genel Sekreteri daha önce yapmış olduğu açıklamada, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı tesislerde barındığını aktarmıştı.
BM’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Gazze Sorumlusu Hamade el-Beyari, ofisin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Bu aşamada birinci dereceden yapılması gereken, ateşkes ya da insani ateşkes. Böylece, yardım çalışanları, durumları değerlendirme imkanı bulabilir. Biz, şu ana dek sahada, durumları değerlendirecek güvenli bir ortam bulamadık" ifadelerini kullandı.
"Gazze Şeridi'nde durumun gerçekten tehlikeli olduğu belli, zorlayıcı şartlar hiç olmadığı kadar ağır olabilir" diyen Beyari, bu şartlarda insani yardımların sunulmasının da tehlikelerle çevrili olduğuna işaret etti.
Beyari kentteki insani duruma ilişkin, şunları aktardı:
"Tek elektrik santrali yakıt olmadığı için çalışmasını durdurmak zorunda kaldı. Bu da Gazzelileri sağlık ve su hizmeti almak konusunda olumsuz etkileyecek. Kaynak sıkıntısı var, dış dünya ile Gazze arasındaki geçiş kapıları tamamen kapalı, kentte tedarik zinciri kopuk."
Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından hazırlanmış merkezlere sığınanların sayısının 280 bini aştığına dikkati çeken Beyari, Ajansa bağlı bazı merkezlerin de sığınanları karşılamaya uygun olmadığını belirtti.