Bilim dünyasında çığır açan gelişme: Görme yetisini geri kazandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyasında çığır açan gelişme: Görme yetisini geri kazandı

DÜNYA Haberleri

ABD'de doğuştan görme engelli olarak doğan bir çocuk, uygulanan gen tedavisiyle yeniden görme yetisine kavuştu. 14 yaşındaki Antonio Vento Carvajal adlı çocuğun aylarca göz damlaları aracılığıyla uygulanan gen tedavisiyle yeniden görme yetisine kavuşması, genetik hastalıklar nedeniyle görme yetisini kaybedenlere umut verdi.

ABD’de doğuştan görme engelli çocukta denenen gen tedavisinde görülen başarı, milyonlarca kişi için umut oldu.

The Associated Press, Miami’de yaşayan 14 yaşındaki doğuştan görme engelli Antonio Vento Carvajal adlı çocuğun aylarca göz damlaları aracılığıyla uygulanan gen tedavisiyle yeniden görme yetisine kavuşmasını haberleştirdi.

Türkiye’de Kelebek hastalığı olarak bilinen distrofik epidermolizis bülloza adlı genetik bir hastalıktan müzdarip olan 14 yaşındaki çocuğun, Doktor Alfonso Sabater tarafından uygulanan gen tedavisiyle yeniden görmeye başlaması, genetik hastalıklar nedeniyle görme yetisini kaybeden milyonlarca insana da umut oldu.

Vücudunun her yerinde ve gözlerinde kabarcıklara neden olan ve çok ender görülen genetik bir hastalık olan “distrofik epidermolizis bülloza” ile doğan Carvajal, dünyanın ilk tropikal gen terapisini test etmek için bir klinik deneye katıldığında cildi önemli ölçüde düzeldi.

Bu gelişme, Doktor Sabater’ın, görme engelli gence yeni bir gen tedavisi uygulanması halinde daha iyi görmesinin yoluna açabileceği inancını güçlendirdi.

Bu öngörü, Antonio'ya yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda yaygın olanlar da dahil olmak üzere başka göz hastalıkları olan milyonlarca insanı potansiyel olarak tedavi edebilecek benzer terapilere yeni kapı açtı.

Doktor Sabater'in tedavisi, genetik hastalıklardan müzdarip milyonlara da yardımcı olacak bir eşik olarak görülüyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Euronews, AP

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...