Son dakika... İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı vurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Haber Merkezi

Mısır, İsrail-Hamas arasında başlayan çatışmalar sonrası sınırlarını kapattı. Güneye sürgün edilen milyonlarca sivilin tek kaçış noktası ise Refah Sınır Kapısı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, sınırın bugün açılabileceğine dair umutlu olduklarını dile getirmişti. İsrail ordusu ise insani yardımların da geçmesinin planlandığı sınır kapısını vurdu. O anlara kameralara saniye saniye yansıdı.

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan 2.2 milyon Filistinliyi güneye sürdü. Dar bir alana sıkışan siviilerin tek umudu ise Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı...Ancak Kahire yönetimi, çatışmaların başlaması ile sınırı kapattı. İsrail ise, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını bombaladı. Mısır Merkezli "Kahire el-İhbariyye" televizyon kanalı, bombardıman anına dair görüntüler yayımladı. Haberde, ölü ve yaralı bilgisi verilmezken, saldırıya ilişkin resmi makamlar da henüz açıklama yapmadı. İsrail, "tam abluka" emri vererek elektrik ve su hizmetlerini kestiği Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısının çevresini 10 Ekim'de de vurmuştu.

"MASUM SİVİLLER KORUNMALI"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABC News'e İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kirby, İsrailli yetkililerle Gazze'deki masum sivillerin hayatlarının korunması ve insani yardımın içeri girebilmesinin önemli olduğu konusunda her gün iletişim halinde bulunduğunu kaydetti. İsrail'in "Hamas'ın peşine düşerek merkezlerini ve liderlerini hedef alma" hakkına sahip olduğunu savunan Kirby "Ancak yoğun nüfuslu Gazze'de bunu yapmak zor" dedi.

Son dakika... İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı vurdu

İRAN'I UYARDI: ÇATIŞMAYI DERİNLEŞTİRMEYİN

John Kirby, bölgede ABD'nin ciddi ulusal güvenlik çıkarları olduğunu belirterek, bu çıkarları savunma kapsamında bölgedeki askeri varlıklarına işaret etti. Kirby, İran ve diğer aktörlere çatışmayı genişletmeme ve derinleştirmemeleri yönündeki uyarılarını yineledi.

"GAZZE'DEN GÜVENLİ ÇIKIŞ İÇİN MÜZAKERELER YÜRÜTÜYORUZ"

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Gazze'den güvenli çıkışı sağlamak konusunda müzakereler yürüttüğünü kaydeden Kirby, bu kapsamda İsrail ve Mısırla görüşmeye devam edeceklerini aktardı.

"REFAH KAPISI'NIN AÇILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Kirby, Refah Sınır Kapısı'nın bugün bir an önce açılabileceğine dair umutlu olduklarını söyledi ve bu kapsamda çalışmaya devam edecekleri mesajını verdi. Blinken de dün, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...