Beş ülkede daha KKTC temsilciliği açılacak

- Güncelleme:
Beş ülkede daha KKTC temsilciliği açılacak

Dünya Haberleri

18 ülkede 26 temsilciliği bulunan KKTC; Avusturya, Polonya, Letonya, Hollanda ve Malezya’da da ofis açacak. Önümüzdeki dönemde bu ülkelere, İsrail’in de katılması bekleniyor.

Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için eşit statüde iki devlet tezini her platformda gündeme getiren Türkiye, önümüzdeki süreçte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için yeni adımlar atacak. Bu kapsamda, kısa sürede Tel Aviv’de, ardından da 5 ülkede daha KKTC temsilciliğinin açılması için girişimde bulunuldu. 

TBMM Dışişleri Komisyonunda, KKTC diplomatlarının sürücü belgelerinin, Türkiye’deki ehliyetlerle değiştirilebilmesini öngören anlaşmanın görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, yavru vatan konusunda Türkiye’nin attığı adımları anlattı. Serim, şöyle konuştu: Kıbrıs meselesinin çözümü için sahadaki gerçeklere odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüme gidecek yolun, Kuzey Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan egemen eşitliklerinin ve eşit uluslararası statülerin tesciliyle açılabileceğini anlatıyoruz. Adadaki iki tarafın statülerinin eşitlenmesi gerektiğini yılmadan izah ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Birleşmiş Milletlerin 77’nci Genel Kuruluna KKTC’nin tanınması için yaptıkları çağrı da bu amaca yöneliktir.

Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılan KKTC, ilk kez anayasal ismiyle uluslararası bir teşkilata üye oldu. Önümüzdeki dönemde KKTC üst düzey ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Buna yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. KKTC’nin tanıtımı amacıyla KKTC makamlarıyla ve dış temsilcilikleriyle birlikte ABD ve Birleşik Krallık’ta lobi faaliyetlerini başlattık. KKTC’nin daha fazla ülkede temsilcilik açması için girişimlerimizi sürdürüyoruz. 2014’ten bu yana İsrail makamlarının atanacak temsilciliğe vize vermemesi nedeniyle kapalı olan Tel Aviv temsilciliğinin yeniden açılması çabalarının yakında sonuç vermesini bekliyoruz.

Hâlihazırda Türkiye de dâhil 18 ülkede 26 KKTC temsilciliği bulunuyor. Yeni temsilcilik açılması için girişimde bulunan ülkeler Avusturya, Polonya, Letonya, Hollanda ve Malezya. Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığımızda olduğu gibi KKTC’nin de meşru hak ve çıkarlarını hem masada hem de Silahlı Kuvvetlerimizle birlikte sahada koruyoruz. Kendi vatandaşlarımıza sunduğumuz tüm hizmetleri Kıbrıs Türklerine de sunmaya gayret ediyoruz. Tüm kurumlarımız da bu hedefe yönelik somut projeler gerçekleştiriyor. KKTC’nin üçüncü ülkelerde temsiline verdiğimiz önem çerçevesinde bu temsilciliklerde görev yapan diplomatları da kendi diplomatlarımızdan ayırmıyor, en iyi şartlarda temsil görevlerini yapabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

ADA'DA ELEKTRİK SEVİNCİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in basın toplantısında müjde olarak duyurdukları “Akdeniz’in altına yerleştirilecek kablo hattı ile Türkiye’den KKTC’ye doğrudan ve kesintisiz elektrik temin edilecek” sözleri Ada’da memnuniyetle karşılandı. KKTC’nin devlet televizyonu Bayrak Radyo Televizyonu (BRT) ve resmî Türk Ajansı Kıbrıs (TAK), proje ve detaylarına bültenlerinde geniş yer verdi. YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...