Belarus'taki kritik görüşme sonlandı

Düzenleyen:
Belarus'taki kritik görüşme sonlandı

DÜNYA Haberleri

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belarus'ta öğle saatlerinde başlayan müzakere görüşmeleri sona erdi.

Rusya-Ukrayna savaşının 5. gününde iki ülkenin heyetleri müzakere görüşmeleri için Belarus'ta bir araya geldi. Bütün dünyanın yakından takip ettiği görüşme öğlen başladı ve 6 saat sonra noktalandı. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerde ikinci turun yapılacağını ifade ederek “En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” dedi.

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine ekledi.

 

 

"RUSLAR GERİ ÇEKİLMELİ"

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise “Görüşmelerin asıl amacı ateşkesin derhal sağlanması ve Rus güçlerinin geri çekilmesi” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, Kiev yönetiminin ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu söyledi. Arestovych, tarafların diplomatik ilişkiler hakkında Viyana Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun olarak ortak bir bildiri yayınlamadan müzakerelerin hiçbir ayrıntısının kamuoyuna açıklanmayacağını vurguladı. "Pozisyonumuz çok net, ön şart ve ültimatom yok" diyen Arestovych "Ukrayna, ateşkes ve bütün Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi konusunda ısrarcı. Bu durum özellikle Rus kuvvetlerinin Kırım ve Donbass'tan çekilmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

"KRİZİ ÇÖZMEYE HAZIRIZ"

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak "Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz. çünkü Belarus, BÜTÜN krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır." diye konuştu.

 

Öte yandan, Rusya heyetine Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky başkanlık etti. Heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve Rusya'nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov da bulundu. Ukrayna heyetinde ise Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu Heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer aldı.

"RUSYA 5.300'DEN FAZLA ASKER KAYBETTİ"

Öğlen saatlerinde başlayan görüşme esnasında Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın dört günde 5.300’den fazla askerini kaybettiğini duyurdu. Açıklamada 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 askeri zırhlı araç, 291 otomobil, 3 insansız hava aracı ve 2 geminin de imha edildiği belirtildi.



Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...