Batı, Rusya'nın yerine göz dikti! ABD ve Fransa'dan Ermenistan'ı silahlandıralım çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Batı, Rusya'nın yerine göz dikti! ABD ve Fransa'dan Ermenistan'ı silahlandıralım çağrısı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu sonrasında Rusya ile Ermenistan arasındaki gerilim yaşanıyor. ABD ve Fransa gibi ülkeler, iki müttefik arasındaki gerilimden faydalanarak bölgedeki etkinliklerini artırmak istiyor. Washington ve Paris'ten siyasi isimler, Erivan'ı silahlandırma çağrısı yaptı

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki 30 yıllık işgali sonlandıran terörle mücadele operasyonuna dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Uluslararası hukukun Azerbaycan toprağı olarak kabul ettiği operasyona tepki gösteren ABD ve Fransa’dan bazı isimler, Ermenistan’ın silahlandırılması gerektiğini ifade eden açıklamalarda bulundu.

ERMENİSTAN’A SİLAH DESTEĞİ ÇAĞRISI

ABD Kongresi’nde Ermenistan Dostluk grubunda yer alan Arizona Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman, ABD’nin işgali önlemek amacıyla Ermenistan’a uygun savunma silahları tedarik etmesi gerektiğini öne sürdü.

Erivan’a desteği Ukrayna örneği üzerinden dile getiren Sherman, “Ukrayna'nın silahlı saldırı nedeniyle toprak kaybetmemesi gerektiğini söylemek pek mantıklı değil ama Ermenilerin toprak bütünlüğü ABD'nin ulusal çıkarı değil. 10 yıl önce ısrarla söylediğim gibi, 2014 işgalinden önce Ukrayna'yı daha fazla silahlandırmalıydık.” İfadelerini kullandı.

Batı, Rusya'nın yerine göz dikti! ABD ve Fransa'dan Ermenistan'ı silahlandıralım çağrısı

AZERBAYCAN’A YAPTIRIM ÇAĞRISI

ABD Senato’sunda da Sherman’ın açıklamalarını destekleyen nitelikte söylemleri dile getiren Michigan Senatörü Gary Peters, Azerbaycan’a güvenlik yardımını yasaklayan yasa tasarısı sundu. Peters, Bakü’ye yönelik yasaklama girişimine ilişkin açıklamasında, “Azerbaycan hükümeti, askeri kaynaklarını Ermenistan ve Dağlık Karabağ halkına yönelik şiddetli saldırılar gerçekleştirmek için kullanabileceğini ve kullanacağını açıkça ortaya koydu. Bölgedeki saldırganlığına son verene kadar Azerbaycan'a ilave Amerikan yardımını engellemek için bu yasayı çıkarmalıyız.”

Geçtiğimiz hafta Peters, Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın bazı Azerbaycan hükümet yetkililerine yaptırım uygulaması için çağrıda bulunmuştu.

Batı, Rusya'nın yerine göz dikti! ABD ve Fransa'dan Ermenistan'ı silahlandıralım çağrısı

FRANSA’DAN ERMENİSTAN’A SAVUNMA YARDIMI

Öte yandan Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Ermenistan'ın savunma ihtiyaçlarını incelediklerini söyledi. Franceinfo'ya verdiği röportajda Lecornu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ermenistan'la ilgili durumu bizzat takip ettiğini söyledi.

Lecornu, Ermenistan'ı desteklemek için askeri müdahalede bulunup bulunmayacakları sorusuna, “Cumhurbaşkanı, Ermenistan'ı seven veya Ermenistan'la bağları olan birçok Fransız için önemli olan bu konuyu bizzat takip ediyor.” yanıtını verdi.

Olası askeri müdahale sorusuna ilişkin Lecornu, bunun olabileceğine inanmadığını ancak bu sorunun yanıtını vermenin Macron'a bağlı olduğunu kaydederek, “Her halükârda, Ermenistan'ın kendini savunabilmesi için gelen taleplere bakmak elbette bizim yaptığımız bir şey.” dedi.

Batı, Rusya'nın yerine göz dikti! ABD ve Fransa'dan Ermenistan'ı silahlandıralım çağrısı

RUSYA İLE ERMENİSTAN ARASINDA GERGİNLİK

Ermenistan ile tarihi bağları bulunan Rusya'nın, Ukrayna'da devam eden ve oldukça maliyetli olduğu görülen savaşı sonrasında Kafkasya'daki etkisi dikkat çekici bir biçimde azaldı. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki terörle mücadele operasyonuna tepki göstermeyen Moskova, Erivan yönetimi tarafından ihanetle suçlandı.

Başta ABD olmak üzere pek çok batılı ülke, Rusya'nın etkisinin azaldığı bölgede güç tahkim etmek için çabalarken, iki ülke arasındaki gerilimi fırsat olarak görüyorlar. ABD, Rusya'nın itirazlarına rağmen Ermenistan topraklarında Ermeni Silahlı Kuvvetleri ile bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...