Batı, Gazze'deki soykırımı karartmaya çalışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Batı, Gazze'deki soykırımı karartmaya çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav, İsrail'in Gazze'de imza attığı soykırımın karartmaya çalıştığını söyledi.

Katliamı gösteren görüntülerin kaldırıldığını belirten Sanlav şöyle dedi: Gazze’de öldürülen 40’ı aşkın gazetecinin haberlerini Batı medyasında okumuyoruz. Gazze’de bombalanan binalarda, hastanelerde, sokak aralarında katledilen bebekleri, çocukları insanları görmüyoruz. Sonsuz bir özgürlük alanı oluşturduğunu sandığımız sosyal medya platformları da görüntüleri filtreliyor. Hakikatler, ya gölge yasaklamaya maruz kalıyor ya da ilgili mecraların algoritmik tasarımı sayesinde hep geri plana atılıyor.

HAYALET YASAKLAMA 

Gölge yasaklama uygulanıyor. Gizli yasaklama, hayalet yasaklama, yorum gölgeleme veya menzil daraltma şeklinde kullanılan gölge yasaklama, bir kullanıcının veya içeriğinin çevrimiçi bir topluluktan tamamen veya kısmen engellenmesi ve böylece kullanıcının yasaklandığını hemen fark etmemesi anlamına geliyor. İşte gerçeklerin dünyaya duyurulması noktasındaki en büyük engelimiz bu. Görseller analiz edilerek filtreleniyor, kelimeler ve hasthagler seçilerek gölgeleniyor, hesaplar kilitleniyor, gönderiler siliniyor. Konuya dair çarpıcı yayınlar yapan gazetecilerin, sosyal medya fenomenlerinin ve sıradan vatandaşların bile hesapları askıya alınıyor.

GOOGLE TARAFINDA NELER OLUYOR?

Bir de bot hesaplar var. Tek kullanıcı tarafından yönetilen binlerce hesapla Hamas ve Filistin aleyhine paylaşımlar ön plana çıkartılıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı Google tarafında hem doğal SEO hem de Adwords temelli çalışıyor. Avrupa Birliği sosyal medya platformlarını uyardı, ayın 25’ine kadar süre tanıdı, bu görüntüler yayılmaya devam ederse para cezası uygulanacağını açıkladı. Yani İsrail Filistinlilere uyguladığı soykırımı sosyal medya platformlarından kaldırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. ABD ve AB Komisyonu ilgili sosyal medya platformlarına sürekli tehdit ve ültimatom veriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...