Batı çıkarı için Nijer'le anlaşmaya çalışıyor
Birleşik Nijer Hareketi Başkanı İbrahim Chaibu “Fransa başta olmak üzere tüm Batılı güçler, Afrika’daki çıkarlarını kaybetmeme adına barış ve tanınma dâhil her yolu deniyor” dedi
YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Fransa sömürgesi olan Nijer’de 28 Temmuz’da gerçekleşen darbe sonrası belirsizlik sürüyor. Darbenin sivil kanadında yer alan Birleşik Nijer Hareketi Başkanı İbrahim Chaibu “Fransa ve diğer Batılı ülkeler bir yandan mevcut yönetime dönük sert açıklamalar yapıyor ancak farklı kanallardan ise müzakere yolları arıyorlar. ABD yönetimi darbe idaresini tanıma karşılığında Nijer’in zengin kaya gazını istiyor. Fransa ise şartları yeniden gözden geçirip uranyum ve petrol başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerini sürdürmek istiyor” dedi. Fransız sömürüsüne son verme konusunda halkın tam bir kararlılık sergilediğini kaydeden Chaibu “Son dönem 60 üst düzey isim Fransa tarafından şüpheli ölümlerle ortadan kaldırıldı. Afrika ellerinden gidiyor. Bu sebeple tahmin edilenin çok ötesinde bir panik içerisindeler. Bu imtiyazlarını kaybetmeme adına da her seçeneğe başvuruyorlar” dedi.
FRANSIZ UÇAKLARINI S-400’LER BEKLİYOR
Gazetemize konuşan Chaibu “Fransızların yaşadığı paniği en iyi anlatan örnek asıl kuruluş gayesi Afrika’da ekonomik entegrasyonu sağlamak olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) nasıl askerî bir şantaj aracına dönüştürüldüğüdür. Metinleri dahi Paris’te yazılan açıklamalar tam anlamı ile ters tepti ve hepsinin Fransız maşası olduğu ortaya çıktı. Şu an Afrika sokağında Fransa, İngiltere, Belçika ve tüm koloni güçlerine karşı inanılmaz bir nefret var. Bu sebeple Nijer, Mali ve Burkina Faso’ya karşı savaştıracak Afrikalı bulamadılar. Fransa önce havadan operasyon seçeneğini kullanmak istedi başaramadı. Çünkü Mali veya Nijer’e yapacakları bir hava harekâtında S-300 ve 400 füzeleri onları bekliyor olacak. Bunu bildikleri için şu ana dek bunu denemediler. Diğer yandan sınırımızdaki ülkeler de bize karşı Fransa’ya koridor açmayınca sınırdan terörist sızdırma ve Nijer’de kaos zemini oluşturmayı denediler. Şu ana dek hiçbir provokasyon ya da işgal planları tutmadı. Güç kullanarak hedeflerine ulaşamayan Batı, mevcut durumda Nijer’deki çıkarlarını kaybetmemek adına diplomasi kanallarını da seferber etti” dedi.
NÜFUSUN YÜZDE 30’U ÖLÜR
Fransa’nın Nijer’e saldırması durumunda Paris yönetimi Senegal ve Fildişi’nin kaybedeceğini belirten Chaibu şöyle konuştu: Muhtemel savaşta Benin en büyük sıkıntıyı yaşayan ülke olur. Çünkü Benin, Nijer olmadan nefes bile alamaz; her şeyi ile Nijer’e bağlı bir ada ülkesi. Sahil Afrika’sı sahip olduğu zenginliğe rağmen Afrika’nın en fakir ülkelerinden oluşuyor. Çünkü acımasız sömürü çarklarında her şeyimizi çalıyorlar. Fransa bize uranyum için 30 avro veriyor ancak buradan götürdüğü uranyumu 200 dolara satıyor. Nijer halkına, şirketlerine uranyum işleme tesisi, hatta en küçük bir cihazı getirme, kurma hakkı vermiyor. Halkımız, ekmek, su dahil her şeyini günlük kazanıp sonraki gün ne ile karşılaşacağını, karnının doyup doymayacağını bilmeden yaşıyor. Herhangi bir savaş durumunda 6 ayda mevcut nüfusun en az yüzde 30’u kesinlikle açlıktan ölür. Petrol, uranyum, altın ve gaz madenleri tam bir gasp alanına döner ve önü alınmaz bir kaos başlar.
Bu her ne kadar Sudan ve Kongo örneğinde olduğu gibi bizim için bir felaket olsa da Batı bu durumu fırsat olarak görüyor. Bu senaryonun gerçek olması durumunda Afrika’da Arap Baharı’ndan çok daha beter kan dökülür ve yağma yaşanır. Bu sebeple 25 milyon Nijerlinin selameti için siyasi otorite hiçbir biçimde ortadan kalkmamalı. Gıda dahil her konuda Fransa’ya olan bağımlılığımız sona ermeli. Sahip olduğumuz zenginlik 25 milyon Nijerliye adil dağıtılmalı. Partner adı altında maruz kaldığımız soyguna son vermeliyiz. Şu an 100 gram uranyum 1 ton altına eşit nitelik taşıyor. Binlerce ton uranyumumuz yok pahasına ülkemizden kaçırılıyor. Öncelikle ciddi bir teknoloji altyapısı kurmalı, adil paylaşım esasına göre uluslararası ortaklar bulmalıyız.
KİMSEYE MECBUR DEĞİLİZ
ABD yönetiminin Nijer konusuna farklı yaklaştığını belirten Chaibu “Buraya gelen yetkililer Nijer’in kaya gazına ihtiyaçları olduğunu açık bir biçimde belirtti. Nijer artık kendi çıkarlarını öncelemek zorunda. Kimseye mecbur değiliz. Amerikan yönetimi bir tür bekle gör politikası izliyor. Sadece ABD değil, Batılı ülkelerin tamamına yakını bir tür pazarlık diplomasisi yürütmeye çalışıyor. Çünkü Muhammed Bazum’un demokrasisi zaten Nijer halkına hizmet eden bir yönetim şekli değil; Batılı kolonyalistlerin çıkarlarını koruyan demokrasiydi. Bu açıdan onların demokrasi destekçiliği içeren açıklamalarının hiçbir kıymeti yok” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE YANIMIZDA OLMALI
Sahil ülkelerinde gerçekleşen Fransız karşıtı devrimlerle birlikte Avrupa’dan silah alma şanslarının kalmadığını belirten Nijerli siyasetçi Chaibu “Türkiye ortaya farklı bir model koydu. Biz bununla gurur duyuyoruz ve gerçek manada örnek alıyoruz. Afrika’da Alparslan’dan Fatih’e, Abdulhamit’e kadar birçok Türk büyüğü bilinir, sevilir ve hürmet görür. Onları kendi kahramanlarımız olarak yâd ederiz. Afrika’da Türkler adaletle birlikte anılır. İslam zaten birleştirici unsurumuz. Buradaki gayrimüslimler nezdinde dahi Osmanlı çok saygın bir yere sahiptir. Bilim ve ilim alanında çok büyük dehalar yetiştiren ve İslami fetihler yapan bir milletin torunları olarak Türkiye bizi bu durumda kendi hâlimize terk etmemeli. Batının uyguladığı yaptırımlar sebebiyle silah tedarikinde İsrail’e mahkûm olmak istemiyoruz. Nijer’in de ülkesini korumak için ciddi anlamda silaha ve savunma sanayi ürünlerine ihtiyacı var. Türkiye savunma sanayiinde inanılmaz hamleler yaptı. Türkiye modelinin Afrika’ya taşınmasını istiyoruz. Madenlerin işletilmesi, ticareti dahil savunma sanayiinde de iş birliği yapmak istiyoruz. Sayın Erdoğan’dan isteğimiz, Afrika konusunda daha etkin bir politika izlemesi” diye konuştu.