Batı Afrika'da yüksek gerilim: Nijer’de karşı darbe gelebilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Batı Afrika'da yüksek gerilim: Nijer’de karşı darbe gelebilir

Dünya Haberleri

Afrika uzmanı Mustafa Efe, ABD Dışişleri Bakanı'nın ‘darbecileri cezalandıracağız’ açıklamasını hatırlatarak, dış müdahale yanında içeriden de bir karşı darbe hamlesinin gelebileceğini kaydetti.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Fransa ve ABD’den gelen tehdit açıklamaları ve ECOWAS’ın Nijer darbe kadrosuna tanıdığı sürenin dolması ile tüm dikkatler Sahil Afrika’sına çevrildi. Fransa’nın öncülük ettiği Batı ülkeleri, Fildişi Sahili, Togo, Benin, Nijerya, Senegal, Çad, Sudan gibi ülkelerden aradığı desteği bulamadı. ECOWAS’ın liderliğini üstlenen Nijerya’da senato askerî darbeye destek izni vermedi. Fransa’nın Nijer’den yoğun tahliyeleri ve sınır hattındaki hareketlilik hava operasyonları hazırlığı olarak yorumlanıyor.

BATI BLOKU BEDEL ÖDER

Afrika Uzmanı Mustafa Efe, Fransa’nın gelinen noktada ‘prestij kurtarma’ amaçlı sınırlı da olsa bir müdahalede bulunabileceği görüşünü dile getirdi. Senagal’de yaşanan siyasi, sosyal karmaşaya dikkat çeken Efe, şunları kaydetti:

"Esas fırtına Senegal’de kopabilir ve Fransa Nijer’den çok daha stratejik bir darbe yiyebilir. Bu nedenle Nijer’i kaybetmeyi kabullenmekle birlikte daha sonra ortaya çıkacak isyan hareketlerine karşı Nijer’i vurarak bir gözdağı verme ihtimalleri çok yüksek. Fransa Dışişleri Bakanı’nın ‘Nijer’e demokrasiyi yeniden getireceğiz’ sözü de bunun işaret fişeği. Bu saldırılar için Nijer’i üs olarak kullanacaklar. Şayet Fransa bu konuda ısrarını sürdürürse ağır bedeller öder. Çünkü Afrika’da hiçbir ülke, yönetim ve halk onların yanında değil.

Diğer yandan Nijer, Burkina Faso ve Mali bir direniş hattı ve askerî koordinasyon oluşturdu. Bu durumda hiçbir ülke açıktan sömürge güçlerini destekleyemez. Wagner ile General Tchiani yönetimi de bir savunma konsepti toplantısı yaptı."

ELLERİNDE TÜRK İHA VE SİHA'LARI VAR

Afrika’da uzun soluklu araştırmaları ile tanınan Mustafa Efe, ABD’nin Afrika genelindeki en büyük drone üssünün Nijer’de olduğunu belirterek “Nijer’in yeni yönetimi, Fransa ile birlikte ABD’ye de ülkeyi terk etmesi için 30 gün süre tanıdı. Şimdi ABD üssü ve aktif drone'ların misyonu da büyük önem arz ediyor. Özellikle Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerin elinde de Türk İHA ve SİHA’ları var. Mevcut şartlarda bu hava araçlarının performansı büyük önem taşıyor. Şu an sınırlarda ABD insansız hava araçlarına karşı Türk İHA/SİHA’ları uçuyor. Bu yönü ile de ilginç gelişmeler yaşanıyor” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı’nın ‘darbecileri cezalandıracağız’ açıklamasını hatırlatan Efe, şu an dış müdahale yanında içeriden de bir karşı darbe hamlesinin gelebileceğini kaydetti.

Uzmanlar, Sahil Afrika'sını kritik gün ve saatlerin beklediği yorumunu yaparken, Fransa’nın Mali ve Burkina Faso’da herhangi bir tahliye seçeneğine başvurmamasını Fransız hava saldırısına gerekçe olarak gösteriyor.

CUNTACILAR WAGNER'DEN YARDIM İSTEDİ

Nijer’e Afrika ülkeleri üzerinden karşı darbe yapmayı planlayan Fransa, beklediği desteği alamadı. Nijerya Senatosu, Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu’nun Nijer’e asker gönderme talebini kabul etmedi. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Nijer’e yönelik askeri müdahaleyi reddetti.

Anayasal düzene dönüş çağrısı yapan Tebbun “Askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” ikazında bulundu. Nijer’de 350 askeri bulunan İtalya askerî müdahaleyi desteklemediklerini bildirdi. Bu arada Nijer’deki cuntanın Wagner’den yardım istediği öne sürülüyor. Cunta temsilcilerinin Mali’ye giderek Wagner temsilcileriyle görüştüğü belirtiliyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...