Barzani'den PKK'ya tepki: Kanton değil karton

Barzani'den PKK'ya tepki: Kanton değil karton

DÜNYA Haberleri

PKK'nın Sincar'da kanton ilan etme girişimini "karton idare" diye niteleyen Irak bölgesel Kürt yönetimi, girişime sert tepki gösterdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, PKK'nın, Musul'a bağlı Yezidilerin yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesinde kanton ilan etme girişimine sert tepki gösterdi. IKBY Başkanlığı'nın resmî sitesinde yayımlanan açıklamada, PKK'ya yakın bir grubun 14 Ocak'ta yasal olmayan şekilde "Şengal Yezidileri Encümenliği" adı altında bir meclis oluşturma girişiminde bulunduğu hatırlatılarak, "Buradan bütün taraflara duyuruyoruz: Bu girişim, bölge halkının birliğini yok saymaktadır. Şengal, Kürdistan bölgesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kendine has resmî ve idari kurumları vardır. Orayı yönetmek, halka yardım ulaştırmak, sığınmacıları yerlerine döndürmek ve Şengal'i korumak bu kurumların sorumluluğundadır. Şengal halkının iradesinin dışında, karton idareler kurmak ve bunu bölgede yaşayanlara dayatmak hiç kimsenin haddine değildir. Böyle bir girişimde bulunanlar, şiddetli sonuçlarıyla karşılaşacaklardır" denildi. Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi de büyük bölümü halen IŞİD'in elinde bulunan Sincar'da Yezidilerin kendi kendilerini yönetebilmeleri için Sincar Dağı'nda yapılan toplantı sebebiyle PKK'yı kınamış, bunu "bölme girişimi" olarak değerlendirmişti. Sincar, 3 Ağustos'ta terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. İlçenin bir kısmıyla, Sincar Dağı'nın tamamı şiddetli çatışmaların ardından 21 Aralık'ta peşmergenin kontrolüne geçti. Sincar'da kanton ilan etme tartışmasını ilk olarak geçen ay Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme getirmişti. Demirtaş, "Yezidi halkın, kendi öz savunma gücünü oluşturması lazım. Kendi örgütlenmesini, kurabileceği yönetimi desteklemeliyiz. Şengal'in, Kürdistan bölgesi üzerine alınma kararı tehlikeli riskler oluşturur" görüşünü savunmuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...