Barzani, kafaları karıştırdı

Barzani, kafaları karıştırdı

DÜNYA Haberleri

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Mesud Barzani'nin suskunluğunu koruması bölgede kafaları karıştırdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), 21 Eylül'de yapılması beklenen başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Şu ana kadar sadece iki bağımsız isim başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Mesud Barzani, bölge başkanlığına aday olup olmayacağıyla ilgili suskunluğunu korurken, muhalefet cephesinde ise Goran Hareketi Lideri Noşirvan Mustafa'nın adaylığını koyacağı konuşuluyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Üyesi ve eski Kürt Parlamentosu Başkanı Dr. Kemal Kerkuki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barzani'nin bölge için çok önemli bir şahsiyet olduğuna inandıklarını belirterek, "Şimdiye kadar Barzani aday olacağına yönelik bir açıklama yapmadı. Fakat biz parti yöneticileri olarak aday olması yönündeki tekliflerimizi iletiyoruz" dedi. Barzani'nin yeniden aday olması konusunda ısrarcı olduklarını anlatan Kerkuki, "Kendisine Kürdistan halkı için vazgeçilmez olduğunu ve Irak'ın geneli için saygıdeğer bir konumunun bulunduğunu hatırlattık. Mutlaka aday olması gerektiğini dile getirdik" şeklinde konuştu.
Kerkuki, KDP'nin başkanlıkla ilgili düşüncesinin, aynı zamanda KYB'nin de düşüncesi olduğunu savunarak, şöyle konuştu:


"Çünkü KYB, bölge başkanlığı seçimleri için Sayın Barzani'ye karşı aday çıkarmaz. Bu yüzden, KDP'nin adayı KYB'nin de adayıdır diyebiliriz."


KDP'nin Özel Kalem Müdürü Mesud Abdulhak ise Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) bölge başkanlığı için adayının olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:


"Öyle anlaşılıyor ki KYB, kendi kitlesinden çekiniyor. Bölge başkanlığı sorunu, çok önemli bir mesele haline gelmiştir. Zira vatandaşlarımız, daha önceki başkanlık seçiminde Mesud Barzani'yi yüzde 70 gibi bir oranla destekledi. Kendilerinin oy oranı ise yüzde 26 civarındaydı. Ama şimdi muhalefet partileri ve bazı vatandaşlarımız, Barzani'nin başkanlık makamını partisinin çıkarları için kullandığını iddia ediyor. Biz çok iyi biliyoruz ki onlar aday çıkarsa da oy alamayacaklar."


Abdulhak, KDP ve KYB arasında bölge başkanlığı ve Irak'ın Cumhurbaşkanlığı için yapılan anlaşmayı hatırlatarak, "Her iki taraf, cumhurbaşkanlığı ve bölge başkanlığı makamları konusunda anlaşmaya vardı. 8 yıla yakın bir süredir Barzani bölge başkanlığı, Talabani de Irak cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor" ifadelerini kullandı.


Noşirvan Mustafa'nın, Mesut Barzani'nin adaylığını açıklaması halinde bölge başkanlığına aday olacağını ileri süren Mesud Abdulhak, "Şayet Neçirvan Barzani aday olursa, Noşirvan aday olmayacak. Muhalefet cephesinde Neçirvan Barzani'ye karşı çok fazla hassasiyet ve rekabet arayışı yok" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...