Barzani, çıkış yolu arıyor

Düzenleyen:
Barzani, çıkış yolu arıyor

DÜNYA Haberleri

Dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri bugünden itibaren Erbil ve Süleymaniye’deki havalimanına uçuşlarını durduruyor. Barzani yönetimi, uçuşların durdurulmaması için merkezî hükûmete yeni bir teklif yaptı.

Irak Kürt  Bölgesel Yönetimi (IKBY) gerçekleştirdiği yasadışı bağımsızlık referandumunun ardından bölgede iyice yalnız kaldı. Dünyanın önde gelen hava yolu şirketlerinin IKBY’e uçuşları bugünden itibaren durduracaklarını açıklamasının ardından Barzani yönetimi, çıkış yolu aramaya başladı. IKBY, merkezî hükûmetin bölgedeki havalimanlarında gözlemci bulundurması için Bağdat’a görüşme teklif etti. Kürt yönetiminin Ulaştırma Bakanı Mevlüt Murad, Kürt yetkililerin “Irak hükûmetinin Erbil ve Süleymaniye uluslararası havalimanlarına gözlemci göndermesi konusunda görüşmeler yapmaya hazır olduğunu” söyledi.

İBADİ: YENİ ADIMLAR GELİYOR

Irak Yüksek Yargı Konseyi, “anayasaya aykırı” olarak referandum düzenleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) yetkililer hakkında soruşturma açıldığını bildirirken Başbakan Haydar İbadi, ülkenin bütünlüğünü tehdit eden planlara karşı “caydırıcı adımlar” atacaklarını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştükten sonra Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada “Önceliğimiz, kurtarma operasyonlarını tamamlamak ve bütün Irak vatandaşlarının güvenlik ve istikrarını sağlamak” denildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Irak’ın birliği ve istikrarını desteklediklerini ve referandumu reddettiklerini aktardı. 

İRAN: STRATEJİK HATA 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de referandumun “büyük bir stratejik hata” olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulunun ardından New York’taki temaslarına devam eden Zarif, “The Asian Society” kuruluşunda Amerikalı gazeteci ve televizyon sunucusu Charlie Rose’un sorularını cevapladı. IKBY’deki gayrimeşru referandumla ilgili sorular üzerine Zarif, “Bunun çok ciddi hata olduğuna inanıyoruz. Kürtlerin dostu insanlar olarak Kürtlerin ebedi dostları olarak kalacağız. Irak’taki Kürt bölgesiyle sınırlı kalmayacak büyük bir stratejik hata olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

MISIR DA KINADI 

Öte yandan Mısır Parlamentosu Arap ülkeleri ile ilişkiler komitesi, bölgesel ve uluslararası ikazlara rağmen IKYB’nin düzenlediği referandumunun Irak anayasanı ihlal ettiğine vurgu yaparak referandum ve sonuçlarını kınadı. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...