Balon krizi büyüyor! ABD'den çok sert açıklama geldi: Çin'i alt etmeye hazırız

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Balon krizi büyüyor! ABD'den çok sert açıklama geldi: Çin'i alt etmeye hazırız

DÜNYA Haberleri

Çin'e ait 'casus balon'un ABD semalarında gezinmesi sonrası iki ülke arasında çıkan kriz büyümeye devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Bu Başkan'ın yönetimi altında Çin'i alt etmeye, ulusal güvenliğimizi korumaya ve özgür ve açık bir Hint Pasifik'i ilerletmeye her zamankinden daha fazla hazırız." ifadelerini kullandı.

ABD anakıtası üzerinde yüksek irtifalı bir gözetleme balonu tespit edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Pentagon, balonun Çin'e ait olduğunu ve Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı dahil ABD hükümetinin balonu yakından izlediğini duyurdu. Akabinde ABD'den ve Çin'den açıklamalar peş peşe geldi. ABD balonun hassas tesislerinin üzerinden geçtiğini iddia etti. Çin ise ABD'nin gözetleme yaptığından şüphelendiği balonun, başta meteorolojik amaçlar olmak üzere araştırma için kullanılan sivil bir "zeplin" olduğunu dile getirdi. Kısa sürede dünyanın bir numaralı gündemi olan balonun, sınırlı sevk ve idare etme kabiliyetine sahip olduğu, rüzgar nedeniyle "planlanan rotasından çok saptığı iddia edildi. ABD'den az önce bir açıklama daha geldi, üstelik tehdir niteliğindeydi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, konuya ilişkin "Bu balonun hava sahamızda bulunması, egemenliğimizin yanı sıra uluslararası hukukun da açık ihlalidir ve kabul edilemez." ifadelerini kullandı. 

Balon krizi büyüyor! ABD'den çok sert açıklama geldi: Çin'i alt etmeye hazırız

"ÇİN'İ ALT ETMEYE HAZIRIZ"

Jean-Pierre, ABD Başkanı Biden'ın Philadelphia'daki programı için bulunduğu uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Jean-Pierre, ABD hava sahasında bulunan Çin'e ait balonla ilgili de konuştu. Jean-Pierre, Çin yetkililerinin balonun ABD hava sahasına girmesine ilişkin "üzüldüklerini" açıklamalarından haberdar olduklarını belirterek, "Başkan her zaman Amerikalıların güvenliğini ve Amerikan halkının güvenliğini ilk sıraya koyar." dedi. Sözcü Jean-Pierre, "Bu Başkan'ın yönetimi altında Çin'i alt etmeye, ulusal güvenliğimizi korumaya ve özgür ve açık bir Hint Pasifik'i ilerletmeye her zamankinden daha fazla hazırız." ifadelerini kullandı.

Balon krizi büyüyor! ABD'den çok sert açıklama geldi: Çin'i alt etmeye hazırız

Biden'ın Salı gününden itibaren söz konusu balonla ilgili bilgilendirildiğini aktaran Jean-Pierre, Başkan'ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini ertelemesiyle ilgili kararını da desteklediğini bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...