‘Bakhmut kuşatmasında’ yeni iddia: Ukrayna’dan Rusya’ya Wagner tepkisi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
‘Bakhmut kuşatmasında’ yeni iddia: Ukrayna’dan Rusya’ya Wagner tepkisi

DÜNYA Haberleri

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Bakhmut kentini ele geçirmek için paralı askerlerden oluşan Wagner grubu ile ordusunu güçlendirdiğini iddia etti. Öte yandan, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Bakhmut kenti Rus güçleri tarafından kuşatıldı.

Rus paramiliter Wagner grubunun şefi, Kremlin'in aylardır ele geçirmeye çalıştığı Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut kentini "fiilen kuşattıklarını” açıkladı. Yevgeny Prigozhin, Ukrayna cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'i şehri terk etmeye çağırdı. Ukrayna'nın kontrolü altında yalnızca bir yol kaldığını ileri sürdü.

Cuma günü bölgeye yakın yollarda askeri trafik görülürken, çok sayıda köprünün yıkıldığına dair iddialar da bulunuyor. İnternette yayınlanan bir videoda şehrin doğusundaki Bakhmutka Nehri üzerindeki bir demiryolu köprüsünün havaya uçurulma anları gösterildi. Diğer videolarda ise karayollarının nasıl hasar aldığı açıkça gösteriliyordu. Rus güçlerinin, Bakhmut’tan batıya giden yolları bombalarla vurduğu görüldü.

‘HER GÜN YÜZLERCESİNİ ÖLDÜRÜYORUZ’

Ukrayna ulusal güvenlik ve savunma konseyi sekreteri Oleksiy Danilov, Bakhmut’ta Rus saldırganlara kısmen de olsa zarar verdiklerini söyledi. Danilov, "Orası zor ancak buraya bizi öldürmeye geldiklerine göre, her gün kadınlarımız ve erkeklerimiz, yüzlercesini gitmeleri gereken yere gönderdiklerini unutmayın" dedi.

Bakhmut'ta faaliyet gösteren Ukraynalı insansız hava aracı biriminin komutanı Robert Brovdi, ‘Madyar’ adıyla sosyal medyada paylaştığı bir videoda, birimine ordu tarafından 110 gündür savaştığı bölgeden derhal geri çekilme emri verildiğini söyledi.

Bakhmut bölgesinde savaşan Ukraynalı askerlerin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, yoğun ateş altında olmalarına rağmen mevzilerini korudukları izlenimini uyandırdı.

Bakhmut'un birkaç kilometre kuzeyinde kaydedilen bir videoda ise, Wagner grubuna bağlı Rus güçlerinin Ukrayna askerleri yerine yaşlılara ve çocuklara karşı savaştığı görüldü.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Bakhmut kentini ele geçirmek için paralı askerlerden oluşan Wagner grubu ile ordusunu güçlendirdiğini iddia etti. 

UKRAYNA'NIN SAVAŞ UÇAĞI BEKLEYİŞİ

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, batılı ülkelerin Kiev'e savaş uçağı tedarik edeceğinden emin olduğunu ve savaşın bu yıl sona ereceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Alman Bild gazetesine verdiği röportajda Reznikov, Ukrayna'nın ‘iki ila üç farklı tipte’ savaş uçağı almayı beklediğini ve bunun "yine bir tür koalisyon yoluyla olacağına" inandığını belirtti.

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin dış politika sorumlusu ise, G20 dışişleri bakanlarının Delhi'deki toplantısının ardından Rusya ile diplomasi alanında ‘küçük bir gelişme’ gördüklerini ifade etti.

(The Guardian)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...