İran, Ermenistan için ABD ile birlikte devreye girdi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da provokasyonlarına devam eden Ermenistan'a yönelik başlattığı antiterör operasyonunda, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 60'tan fazla mevzinin ele geçirildiği duyurdu. Öte yandan ABD, Azerbaycan'ın bölgedeki operasyonlarının durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek diyalog çağrısında bulunurken, İran ise 3+3 formatında görüşmelere katılmaya hazır olduklarını duyurdu.

Azerbaycan ordusunun, Ermenistan'ın provokasyonları sonrası Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov yaptığı açıklamada, Karabağ'da başlatılan operasyonun başarıyla devam ettiğini bildirerek, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 60'tan fazla mevzinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini belirtti.

Azerbaycan'ın terör hedeflerini bir bir imha etmesinin ardından Ermanistan'ın bölgedeki hamisi ABD ve İran'dan peş peşe açıklamalar geldi. 

TÜM HEDEFLER İMHA EDİLDİ

Eyvazov, aynı zamanda Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 20 askeri aracın, 40’tan fazla topçu bataryasının, 30’dan fazla havan topunun, 2 adet füze sisteminin ve 6’dan fazla iletişim istasyonunun imha edildiğini açıkladı.

Azerbaycan’ın sivil yerleşkeleri hedef aldığına ilişkin Ermenistan’ın açıklamalarını yalanlayan Eyvazov, bunun Azerbaycan ordusunu karalama kampanyasından başka bir şey olmadığını ve Azerbaycan ordusunun yalnızca meşru askeri hedefler imha ettiğini aktardı.

“SİVİLLER TESPİT EDİLDİĞİNDE SALDIRILAR ASKIYA ALINIYOR”

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birliklerinin saldırılarından kaçmak için Ermeni silahlı kuvvetleri birimlerinin sivil yerleşim alanlarına askeri teçhizatlarını yerleştirdiğini belirten Eyvazov, “En modern gereksinimleri karşılayan yüksek hassasiyetli silahlar ve muharebe teçhizatımız bulunuyor. Bu silahları kullanan profesyonel askeri personelimiz, meşru askeri hedeflerin yanında sivilleri tespit edilmesi durumunda saldırılar askıya alıyor” dedi.

İran, Ermenistan için ABD ile birlikte devreye girdi

“MEŞRU ASKERİ HEDEFLER NOKTA ATIŞLARIYLA İMHA EDİLİYOR”

Ermeni silahlı güçlerin sivil yerleşim yerlerinde içinde ve çevresinde askeri teçhizat konuşlandırmasına rağmen operasyonların başarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Eyvazov, “Yüksek hassasiyetli atışlar sonucunda yalnızca Ermeni güçlerin atış noktaları, askeri teçhizatı ve askeri amaçlarla kullanılan askeri altyapısı imha edilerek etkisiz hale getiriliyor” dedi.

İran, Ermenistan için ABD ile birlikte devreye girdi

“KARABAĞ'DAKİ SİLAHLI ERMENİLERİ GÜÇLERİ TESLİM OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Karabağ’daki Ermeni sivillere, askeri hedeflerden uzak durmaları konusunda çağrıda bulunduklarını belirten Eyvazov, "Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı grupları üyelerini silahlarını bırakıp teslim olmaya çağırıyoruz. Ayrıca bölgedeki sivillere, onlara yakın durmamalarını ve herhangi bir yardımda bulunmamalarını tavsiye ediyoruz. Tavsiye niteliğindeki bildirimler hoparlörler ve diğer teknik araçlarla iletiliyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan hem ABD hem İran Azerbaycan ve Ermenistan’a diyalog çağrısında bulundu.

ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARINA SESSİZ KALAN ABD AZERBAYCAN'I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan’ın Karabağ'da yürüttüğü terörle mücadele operasyonu hakkında yazılı açıklama yaptı. Blinken, “ABD, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri eylemlerinden derin endişe duymaktadır ve Azerbaycan'ı bu eylemlerini derhal durdurmaya çağırıyor. Bu eylemler Dağlık Karabağ'da zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştiriyor ve barış umutlarını baltalıyor” dedi.

Anlaşmazlıkların çözümü için güç kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Blinken, söz konusu operasyonun bölgede adil ve onurlu bir barış için gerekli şartların oluşturulması yönündeki çabalara ters düştüğünü aktararak, “Düşmanlıklara derhal son verilmesi ve Bakü ile Dağlık Karabağ halkının temsilcileri arasında saygı çerçevesinde diyalog kurulması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

İRAN: KARABAĞ’I AZERBAYCAN TOPRAĞI OLARAK GÖRÜYORUZ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kafkasya’daki son gelişmelerden endişeli olduklarını belirterek, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Kenani, Azerbaycan ve Ermenistan’ı ateşkes kurallarına uymaya davet ederek, "İran olarak Karabağ’ı Azerbaycan toprağı olarak görüyoruz. Orada yaşayanların hukuku ve güvenliği bu çerçevede diyalog yoluyla çözülmelidir” ifadelerini kullandı.

Bölge ülkelerinin sorunları çözmek için önemli role sahip olduklarını vurgulayan Kenani, İran’ın 3+3 formatında görüşmelere katılmaya hazır olduğunu vurguladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...