Avrupa'da 'Eris' alarmı verildi! Vakalar hızla artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: VOA Türkçe
- Güncelleme:
Avrupa'da 'Eris' alarmı verildi! Vakalar hızla artıyor

DÜNYA Haberleri  / VOA Türkçe

Avrupa’nın bazı ülkelerinde COVID-19’a yol açan Corona virüsünün yeni varyantı “Eris”in yayılması ve vakaların artması endişeye neden oluyor.

Almanya’da Eris ve diğer alt varyantlarına karşı etkili olduğu iddia edilen güncellenmiş yeni aşıların yapılmasına başlanırken, Fransa’da ise aşı kampanyası 2 hafta öne alındı.

Aşılamaların başlanması nedeniyle bir açıklama yapan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yaşlıları ve hastanelerde veya bakım evlerinde çalışanlar gibi risk altındaki grupları uyarlanmış aşıyı yaptırmaya çağırdı.

YENİ İDDALAR ORTAYA ATILDI

Lauterbach, "Covid enfeksiyonu soğuk algınlığı değil. 60 yaş üstü ya da risk faktörleri olan insanlar için küçümsenecek bir durum da değil" dedi. Lauterbach, sonbaharda yine "çok sayıda Covid-19 enfeksiyonu vakası" olacağını iddia etti, ancak Almanya’nın, "enfeksiyon durumunun daha iyi izlenmesi ve nüfusun temel bağışıklığı nedeniyle çok daha hazırlıklı" olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı, "Bu nedenle temas kısıtlamaları anlamında önlemlerin tekrar gerekli olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

VAKALAR HIZLA ARTIYOR

Almanya Aşılama Daimi Komisyonu da (Stiko), hastalığın ağır seyretme riski yüksek olan kişilere takviye aşısı yaptırmalarını önerdi. Almanya’da halk sağlığından sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), ülkede yaklaşık iki aydır vakalarının artışta olduğunu bildirdi.

Günlük vaka sayısının son dört hafta öncesine kıyasla iki katına çıktığını duyuran RKI, Almanya'daki güncel enfeksiyon sayısının bin 421 olduğunu, son 7 gün içinde günde ortalama 772 yeni enfeksiyon kaydedildiğini açıklarken, geçen hafta içinde 100 bin kişi başına 6,5 yeni enfeksiyon tespit edildiğini de aktardı.

Biontech'in yöneticisi Profesör Uğur Şahin ise yaptığı açıklamada, dünya genelindeki yeni enfeksiyonların büyük çoğunluğunun Covid-19'un alt varyantlarından kaynaklandığını söyledi. "Amacımız, dünya çapında insanlara dolaşımdaki virüs varyantlarına veya alt hatlarına uyarlanmış Covid-19 aşıları sağlamak" diyen Şahin, yeni aşıların kullanımının daha kolay olacağını, nitekim aşıların tek dozluk şekilde üretildiğini duyurdu.

2 AŞI ONAYLANDI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 18 Mayıs'ta aşıların baskın olan XBB.1 türlerine uyarlanmasını önerdi. Avrupa pazarlarında, bu XBB.1.5'i hedef alan üç yeni aşı geliştirildi. Avrupa Sağlık Ajansı, 1 Eylül'de BioNTech-Pfizer'in RNA aşısının Avrupa’da pazarlama iznini onayladı. Moderna'nın benzer nitelikteki aşısı da 15 Eylül’de pazar onayı aldı.
Novavax'tan ise protein bazlı bir aşı halen değerlendirme aşamasında. Avrupa Sağlık Ajansı, “3 aşının da umut verici etkililik belirtileri gösterdiğini” kaydediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: VOA Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...