Avrupa ülkelerinden İran SİHA'larına ilgi: ABD'ye karşı gizlilik istediler

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

İran Savunma Bakanlığı, Tahran'ın, İran SİHA'larının temini için birçok Avrupa ülkesinden sipariş aldığını duyurdu. Tahran yönetimi, sipariş veren Avrupalı ​​devletlerin, AB ve ABD tarafından niyetlerinin bilinmemesi için gizlilik istediklerini belirtti. Peki İran'ın İHA'ları ne kadar etkili, nerelerde kullanıldı ve ne kadar yerli? İşte cevabı...

Yirmibirinci yüzyılın savaş anlayışı değişti. Bu durum, Rusya-Ukrayna savaşı ile de net bir şekilde görüldü. Rusya'nın Sovyet döneminden kalma kullandığı teçhizat, hedeflerini vurmada hem ekonomik hem stratejik değildi. Daha fonksiyonel ve düşük maliyetli olan İHA'lar savaş alanlarının yeni olmazsa olmazı oldu.

İRAN'IN İHA SERÜVENİ

İran devrim öncesi ABD ve İngiltere’nin silahlarını alırken devrim sonrası Batı’nın ambargosu ile karşı karşıya kaldı.

1980-1988 arasında İran az maliyetli basit yapıda insansız hava araçları kullanmaya başladı.

Daha sonra bu adımlar büyüdü. Rusya-Ukrayna savaşında sahneye çıkan Shaded-136’ların ise Yemen’de Suudi Arabistan’a karşı da kullanıldı.

İnsansız Hava Araçları üretmede sektörün öncüleri elbetteki ABD ve Çin. Ancak son yıllarda pazara gelen yeni oyuncular ile bu pastadan pay alan ülkelerin sayısı gittikçe artıyor.

İran ve Türkiye İHA üretimi konusunda düşük maliyetli üretimleri açısından Avrupalılara göre orta ve düşük gelirli ülkelerin pazarında daha avantajlı konumda.

Elbette İran üretimde teknolojik ve kalite olarak üstünlüğünü ispat edebilirse pazardaki payını artırabilir.

AMBARGOLAR BÜYÜK SORUN

İran, Tacikistan’da Ebabil 2 İHA’sını seri üretebilmek için bir fabrika açtı. Ebabil 2, İran’ın en ünlü ve verimli İHA’sı olarak biliniyor. Bu yatırım ile İran’ın 2 hedefi var. Birincisi bu pazarda üstünlük elde ederek payını artırmak diğeri ise gelecek olası Taliban tehlikesi ile başa çıkabilmek için iki ülkeyi güçlendirmek ve güvence vermek diyebiliriz.

Fakat İran, ne kadar üstün özellikli bir hava aracı üretirse üretsin ambargolar nedeni ile bu insansız hava araçlarının çok fazla alıcısı yok.

Muhacir-6 sihaları ise Bayraktar TB-2 ler ile benzer büyüklükte orta irtifalı ve uzun menzilli.

Uzmanlar Shaded-136’lara karşı savunma sistemi yöntemi olarak GPS sinyalini karıştırarak hedefe ulaşmasını engellemenin etkili olabileceğini söylüyor.

İRAN İHA'LARI TOPLAMA PARÇALARDAN OLUŞUYOR

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal bir rapor yayınlamıştı. Bu raporda, Ukrayna istihbaratının enkaz drone’lar üzerindeki incelemede, parçaların yüzde 75’i ABD’de, Muhacir 6 ihalarına yapılan incelemede ise aksamlarını oluşturan 200’den fazla parçanın yarısının ABD’de yer alan şirketlerce üretildiği iddia edildi.

Ayrıca İHA’ları kullanılan yüksek çözünürlüklü kızılötesi lenslerinde İsrail’deki MKS şirketi tarafından üretildiğini bilgisi raporda yer aldı.

İran söz konusu İHA’ları savaştan önce sattığını açıklasa da buna inandıramadı ve Rusya’ya silah ve İHA temin etmesinden dolayı  Batı devletlerinin yaptırımlarına hedef oluyor zaten şuan da bu yaptırımlar nedeniyle parça temin edemiyor.

İRAN ŞİMDİYE KADAR 40 FARKLI MODELDE İNSANSIZ HAVA ARACI ÜRETTİ

Bugün sizlere İran İnsansız Hava Araçlarındab bahsettik. İran bu pazarda son yıllarda yaptığı yatırımlar ile söz sahibi olmak istediği aşikar bir gerçek. İran Rusya’ya drone sattığını inkar etse, kendi cephaneliğindeki drone sayısını gizli tutsasa da bu teknolojik hava araçlarından son derece kazançlı bir gelir kaynağına dönüştürmek istediği Tahran yönetimi bu kadar ambargoya maruzken bunları Avrupa satacağı açıklaması ne derece güvenilir elbette düşündürüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...