Avrupa ülkeleri hamlesini yaptı, Rusya’nın tepesi atacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Avrupa ülkeleri hamlesini yaptı, Rusya’nın tepesi atacak

DÜNYA Haberleri

İzlanda'nın başkenti Reykjavik’te yapılan Avrupa Konseyi zirvesinin son gününde, Rusya'nın Ukrayna'da yol açtığı zararın kayda geçirilmesi amacıyla “Zarar Kaydı” mekanizmasının kurulması kabul edildi. Rusya’nın bu adıma yönelik göstereceği tepki merak konusu oldu.

Avrupa Konseyi’nin 4. Zirvesi dönem başkanı İzlanda'nın başkenti Reykjavik’te yapıldı.

Zirvenin ana gündem maddesini Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş oluşturdu.

Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, toplantının en somut sonucunu imzalayan ülkeler arasında yer aldı.

Zirveye katılan 40 devlet, Rusya'nın Ukrayna'ya ilerleyen dönemlerde tazminat ödemesinin ilk adımını oluşturmak amacıyla “Zarar Kaydı” mekanizmasının kurulmasını kabul etti.

Associated Press haber ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre, mekanizma ilk olarak üç yıllık bir süreyle oluşturuldu.

Avrupa ülkeleri hamlesini yaptı, Rusya’nın tepesi atacak

UKRAYNA'DAN İLK TEPKİ GELDİ

Zarar Kaydı” mekanizmasının Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının yol açtığı hasar veya kayba ilişkin kanıt ve iddiaların kayda geçirilmesi görevini üstleneceği bildirildi.

Mekanizmanın ayrıca Rus saldırganlığının kurbanları için ilerleyen dönemde uluslararası kapsamlı bir tazminat mekanizması kurulmasına giden yolu açacağı ifade edildi.

Konuyla ilgili konuşan Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, “Bu sicili oluşturmak için bugün alınan karar şüphesiz tarihidir. Ondan sonra da Rus varlıklarına el konulması için gerekli yasal çerçeveyi hazırlamalı ve bir tazminat fonu oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Associated Press

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...