Avrupa, Romanlar'ı görmezden geliyor!

/ Kaynak: AA
Avrupa, Romanlar'ı görmezden geliyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) Başkanı Musa Serdar Çelebi, Romanların Avrupa'da yaşadıkları ülkelerin kimliğini alamadığını söyledi.

Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendi kültür ve coğrafyasında yaklaşık 6 asırdır beraber yaşadığı Romanlara son on yılda daha büyük bir gayretle sahip çıktığını belirtti.
UKİD, roman dernekleri ve Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nün, Romanların yaşam kalitesini artırmak ve her türlü hakkını toplumsal düzeyde yükseltmek için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Çelebi, sadece yurt içinde değil yurt dışında yaşayan Romanların sorunlarıyla da ilgilendiklerini vurguladı.
Türkiye'de son zamanlarda Romanlara yönelik sevindirici gelişmeler yaşandığını aktaran Çelebi, şunları anlattı:
"Enstitü yapılan çalışmaları kayıt altına alıyor ve sistemli bir şekilde gelecek jenerasyonlara taşınmasını sağlıyor. Romanlara yönelik çalışmalar akademik düzeyde gerçekleşiyor. Roman kardeşlerimizin bu ülkede yetişen pek çok insan gibi bazı sorunları var. Sadece Romanlara has problemler değil, bu ülkede yaşanan sorunların bir parçasını onlar da taşıyor. Şüphesiz onların daha ciddi ve dikkatle ele alınması gereken sorunları var."
- "Türkiye, sorunları ciddiyetle ele alıyor"
Çelebi, Romanların eğitim, işsizlik, çalışma hayatına yönelik ve sosyal konut ihtiyacı gibi sorunları olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Romanların yaşadığı sorunları ciddiyetle ele aldığını, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Romanların bütün sıkıntılara rağmen en özgür şekilde Türkiye'de yaşadığını ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:
"Romanların bazı sorunları olsa dahi Türkiye'de birinci sınıf vatandaş olarak yaşıyorlar. Romanlar Avrupa'da yaşadıkları birçok ülkede oranın kimliğini dahi alamıyor, pasaportları bile yok. Avrupa'daki Romanlar vatansız olarak o topraklarda yaşıyor. Türkiye'de benim taşıdığım pasaportu ve nüfus cüzdanını Roman kardeşlerim de taşıyor. Çünkü onlar bizim Osmanlı'dan bu yana 6 asırdır beraber yaşadığımız kardeşlerimiz."
Çelebi, bütün Romanların örgütlenmesi, çalışan, üreten, zenginleşen bir topluluk olması gerektiğini vurguladı.
Romanların, sorunların daha kolay çözülebilmesi ve daha insanca yaşam için siyasi hayata daha aktif katılmasının önemine değinen Çelebi, şunları kaydetti:
"Etle tırnak gibiyiz ama daha ileri bir entegrasyonun sağlanması için çaba sarf ediyoruz. Balkanlar'daki Romanlar için de çalışmalar yapıyoruz. Balkanlar'daki bütün Roman kardeşlerimiz de Türkiye'nin bu ilgisinden sonra inanıyorum ki yaşadıkları ülkelerde daha huzur içerisinde olacaklar. Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'da yani bütün eski Osmanlı coğrafyasındaki Roman kardeşlerimize yönelik düzenli çalışmalar başladı, görüşüyoruz." nbsp;


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...