Avrupa grevde, meydanlar çöp içinde

Avrupa grevde, meydanlar çöp içinde

DÜNYA Haberleri

Avrupa ülkelerinde ücretler artırılmadı, bazılarında ise enflasyonun altında kaldı. Masrafları artan çalışanlar ise ‘geçinemiyoruz’ diye iş bıraktı. Uçaklar yerde, gemiler limanda kaldı. Öğretmenlerle sağlık çalışanları çalışmıyor, çöpler toplanmıyor...

Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle dev bir enerji krizi ile boğuşan Avrupa’da şimdi de grev kâbusu yaşanıyor. Avrupa genelinde rekor seviyede yükselen enflasyona karşılık ücretlerde enfl asyon kadar artış yapılmayınca hava yollarında, demir yollarında, limanlarda grevler birbirini izledi. Sağlık çalışanları ve öğretmenler iş bırakacak, otobüs ve taksi sürücüleri de çalışmayacak. Bunları, peş peşe diğer sektörlerin de izlemesi bekleniyor. İngiltere’de birçok sektörde ücret zammı yapılmaması ve bazılarında da enflasyonun altında teklif edilen maaş zamları sebebiyle birçok sektör grev kararı aldı. Metro çalışanları, otobüs ve taksi şoförleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları grev kararı aldı. Ücretin yanı sıra işçilerin emeklilik hakları konusunda da talepleri var.

Almanya’da tatil dönemine rağmen 27 Temmuz’da Lufthansa Hava Yolları yer personeli ücret artışı talebiyle uyarı grevine gitti. Münih ve Frankfurt Havalimanları kilitlendi. 1.000’in üzerinde uçuş iptal edildi, 134 bin yolcu etkilendi. Grev 35 milyon avroya mal oldu. Ülkede Cockpit Birliği Sendikası da üyelerini greve çağırdı. İspanya’da hava yollarındaki grev ülke turizmini sarsıyor. İrlanda şirketi Ryanair ile Easyjet hava yolları çalışanlarının başlattığı, Iberia Express’in katıldığı grevden dolayı çok sayıda uçuş iptal edildi, yüzlercesi rötarlı uçabildi. Çalışanlar pazartesi-perşembe günleri grevde. İsviçre’de hava yolu çalışanları, salgında düşürülen maaşlarının tekrar eski seviyesine getirilmesi için 12 Ağustos’tan bu yana hafta sonu grevde. Hollanda’da demir yolu çalışanları ücret artış talepleri reddedildiği için grev kararı aldı. Hollanda Devlet Demir Yolları çalışanları ücretlerine 100 avro zam istemiş ama reddedilmişti.

Avrupa grevde, meydanlar çöp içinde

TARİHİ MEYDANLAR ÇÖPE TESLİM

İngiltere'de yük taşımacılığındaki en önemli limanlardan olan Felixstowe'un 1.900 çalışanı ile İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da temizlik işçilerinin grevi sürerken, ceza avukatları da İngiltere ve Galler'de 5 Eylül'den itibaren süresiz iş bırakacak. Birleşik Krallık'ta posta servisi ve telekomünikasyon sektörü çalışanları da gelecek günlerde iş bırakacak. İskoçya'da da sağlık çalışanları grev kararı aldı.



Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...