Avrupa basını Hollanda skandalına kör

Avrupa basını Hollanda skandalına kör

DÜNYA Haberleri

Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'ya yönelik anti-demokratik tutumuyla ilgili yaşananları Avrupa basını görmezden geldi. Birçok gazete, yaşanlara rağmen Türkiye'yi suçladı.

Hollanda'nın Türkiye ile ilgili skandal kararları Türkiye'nin ve Avrupa'daki Türk ve Müslüman toplumunun sert tepkisini çekerken, Avrupa basını yaşananlara seyirci kaldı. Başta Alman ve İngiliz medyası olmak üzere Batı basını yaşananlara yer vermedi. 

Erdoğan'ı suçladılar

Hollanda'nın anti-demokratik saldırılarına sessiz kalan basının bir bölümü ise Türkiye'yi suçladı. İngiliz The Gaurdian gazetesi yaşananları verdiği haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı suçladı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hollanda'ya 'Nazi kalıntısı' dediğini öne çıkaran Guardian yaşananların Türkiye'nin tavrından kaynaklandığını savundu. 

İŞTE BATI MEDYASI

Olaylar, CNN International‘ın internet sitesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hollandalı liderler faşist” sözleriyle birinci haber oldu. 

-BBC‘de “Türkiye referandumu – Erdoğan: Hollanda hükümeti Nazi kalıntısı” başlığıyla verilen haberde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın Rotterdam’da Türk konsolosluğu binasına girmesinin engellenmesiyle iki ülke arasındaki durum daha da kötüleşti” denildi. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda hükümeti için sarf ettiği, “Bunlar Nazi kalıntısı ve faşist” sözleri öne çıkarıldı. 

- İngiliz Independent gazetesi: Hollanda Türk Dışişleri Bakanı’nın uçuşunu durdurdu” başlığıyla verdiği haberde, “Dışişleri Bakanı’nın Hollanda’ya inmesine izin verilmedikten sonra Erdoğan Hollanda hükümetine ‘Nazi’ dedi” alt başlığı kullanıldı. 

- Guardian gazetesi: Diplomatik gerginlik artarken Türkiye’de Hollanda Büyükelçiliği ve Konsolosluk binaları kapatıldı” dedi.

- Zeitung gazetesi ise, "Hollanda Türk bakanı Almanya'ya postaladı"

İNGİLTERE: SON DERECE ÜZÜCÜ 

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Hollanda'daki diplomatik skandala ilişkin, "Bence son derece üzücü. Her iki ülke de NATO ülkesi ve bizim büyük dostlarımız." yorumunda bulundu. Johnson Mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu, şimdi beni aradı. Kendisine çok net bir şekilde eğer gelip benimle öğle yemeği yemek isterse kendisini durduracak hiçbir şeyin olmadığını söyledim" şeklinde esprili bir yaklaşımda da bulundu. 

Hollandalı eski bakan: Yanlış yaptık 

Hollanda eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, Hollanda'nın Türk bakanları engellemesini, "Bu yasaklamayla yanlış bir adım attık" diyerek eleştirdi. Bot, “Türk Dışişleri Bakanı’nı kabul etmemek, uçağın iniş izninin iptalinin hiç anlaşılır yanı yok. Demokrasiye aykırı" dedi.

Almanya'yı İncirlik korkusu sardı

Almanya'daki hükümetinin ortaklarından CSU, İncirlik'teki Alman askerlerinin geri çekilmesini istedi. Hristiyan Sosyal Birlik Partili Florian Hahn, "Bize karşı kızışan bu atmosferde Türkiye'nin İncirlik'teki askerlerimizin güvenliğini sağlamayabiilir" ifadelerine yer verildi.

AP: GERGİNLİK ENDİŞE VERİCİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, Türkiye ile Avrupalı ortakları arasında yükselen gerilimin endişe verici olduğunu belirtti. Agramunt, Hollanda'nın Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma  Kaya'ya yönelik muamelesi sonrası artan gerilime ilişkin  "Türk  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuşunun iptal edilmesi sonrası Türkiye  arasında yükselen gerilim bitmeli" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN 7 YIL SONRA BİR İLK

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, dün Şam'da düzenlenen bombalı saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Dışişleri, 6 yıl sonra ilk kez Suriye'de düzenlenen bir terör saldırısını kınadı. Açıklamada, "Suriye'nin başkenti Şam'da Şii inancı mensuplarınca kutsal mekanları ziyaret edenleri hedef alan, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği saldırıyı kuvvetli ifadelerle kınıyor, Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz" denildi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...