Son dakika haberi! Ateş bölgeye sıçradı: İsrail-Hamas gerilimi Orta Doğu'yu savaşa sürüklüyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Son dakika haberi! Ateş bölgeye sıçradı: İsrail-Hamas gerilimi Orta Doğu'yu savaşa sürüklüyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Son dakika haberi: Halep havalimanını vuran İsrail’e, Lübnan’dan füze yağdı. Hizbullah, İsrail karakoluna bayrak dikti. İran eli tetikte bekliyor. Akdeniz’e bir gemi daha yollayan ABD “Karşılık veririz” resti çekti. İsrail'in Gazze'ye yönelik ayrımsız bombardımanı bölgedeki diğer aktörlerin de çatışmaya müdahil olma riskini artırdı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan yapılan saldırı sonucunda1 İsrailli subayın hayatını kaybettiği bildirildi. İşte bölgedeki gerilime dair son gelişmeler...

Son dakika haberi: İsrail ile Hamas arasındaki çatışma, bölgesel bir savaşın fitilini ateşlemek üzere. Hamas’ın, Aksa Tufanı ile ilk gün hedef aldığı sınır hattını ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu, kara harekâtı için emir bekleyen askerlerine “Bir sonraki aşamaya geçiyoruz” dedi. İsrail jetleri, Suriye’nin Halep şehrindeki uluslararası havalimanını 5 kilometre uzaktan bombalayıp harabeye çevirdi. Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine tanksavar füzeleri atıldı, üç kişi yaralandı.

ÖLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 2 BİN 750'YE YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 80 kişinin daha hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi. Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 10'uncu gününde Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 750'ye, yaralı sayısı da 9 bin 700'e yükseldi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise 'Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını' bildirdi. Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, "UNRWA meslektaşlarım artık Gazze'deki kişilere insani yardım sağlayamıyor" dedi.

'ATEŞKES' HABERLERİNE YALANLAMA

İsrail Başbakanlık Ofisi, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberleri yalanladı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

Basında, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın bugün yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için açılacağı ve birkaç saatlik ateşkes sağlandığı yönünde haberler çıkmıştı.

Son dakika haberi! Ateş bölgeye sıçradı: İsrail-Hamas gerilimi Orta Doğu'yu savaşa sürüklüyor

İRAN İLE HAMAS BULUŞTU

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdüllahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’nin ardından Katar’a geçerek HAMAS’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile görüştü. Hamas’ın rehineleri serbest bırakması için ara buluculuk yapmayı teklif eden İranlı Bakan “Ancak bizim de kırmızı çizgilerimiz var. İsrail’in saldırıları devam ederse ve özellikle Gazze’ye kara harekâtı başlatılırsa karşılık vermek zorunda kalırız” diyerek tehdit etti. Bu mesajdan kısa süre sonra Dera’daki İran destekli gruplar, Golan Tepeleri’ndeki İsrail güçlerini hedef aldı. Hizbullah da Lübnan sınır hattındaki bir İsrail karakolunu ele geçirdi. 

ABD: SALDIRANI VURURUZ

Peş peşe gelen saldırıların ardından İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari “Askerlerimiz, Orta Doğu’nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterecek. Harekete geçmek için hazırız” restini çekti. Gazze’yi kuşatan, bölge ülkelerine de tehditler savuran İsrail’e en güçlü destek yine ABD’den geldi. Dev uçak gemisi USS Gerald R. Ford’u İsrail’e destek ve bölge ülkelerine gözdağı için gönderen ABD, gerilimin yükselmesi üzerine Eisenhower Uçak Gemisi’ni de Doğu Akdeniz’e yolladı. Başkan Joe Biden da “Her zaman İsrail’in yanındayız, sarsılmaz güçlü desteğimiz sürecek” diyerek muhtemel saldırıların anında karşılık bulacağının sinyalini verdi.

LÜBNAN SINIRINDA BİR İSRAİL SUBAYI ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas ile İsrail arasında karşılıklı devam eden çatışmalar Lübnan sınırına doğru yayılıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait hedefleri vururken, Hizbullah da İsrail'in sınırdaki kritik üslerine roket ve anti tank sistemleriyle vuruyor. İsrail ordusu, bölgede yaşanan çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada Lübnan'dan yapılan saldırıda bir İsrailli subayın öldürüldüğünü duyurdu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...