Asya'da sular durulmuyor: Güney Çin Denizi'ne asker yığdı

Düzenleyen:
Asya'da sular durulmuyor: Güney Çin Denizi'ne asker yığdı

DÜNYA Haberleri

Batı'da Rusya Ukrayna'yı işgal ederken görünüşe göre Asya'da da hareketlilik artıyor. ABD'li amiral, Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki üç adayı tamamen askerileştirdiğini söyledi.

ABD Hint-Pasifik komutanı Amiral John C Aquilino, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Pekin'in tartışmalı sulardaki yapay adaları askeri üslere dönüştürmeyeceğine dair geçmişteki açıklamalarına uymadığını söyledi. Aquilino, Pekin'in söz konusu üç adada savaş uçakları, gemisavar sistemleri ve diğer askeri tesislerle silahlandırarak askeri gücünü artırdığını belirtti.

ABD'li amiral, "Son 20 yılda Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ikinci dünya savaşından bu yana en büyük askeri yığınağa tanık olduk" dedi ve silahlanmanın bölgede istikrarı bozduğunu vurguladı. Çin, yaklaşık 10 yıldır mercan adalarında üsler inşa ederek neredeyse tüm Güney Çin Denizi üzerindeki toprak iddiasını güçlendiriyor. 

İngiliz The Guardian'ın haberine göre Pekin, askerileştirme operasyonlarının tamamen savunma amaçlı olduğunu ve egemenlik haklarına yönelik koruma amacıyla yaptığını savundu. Bununla birlikte Çin, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci askeri bütçesine sahip ülke ve J-20 hayalet avcı uçağı, hipersonik füzeler ve üçüncüsü yapım aşamasında olan iki uçak gemisi de dahil olmak üzere silah sistemleriyle gücünü hızla modernize ediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...