Asrın felaketi İspanyol basınında: Türkiye, Portekiz'den daha büyük bir alanı yeniden inşa edecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Asrın felaketi İspanyol basınında: Türkiye, Portekiz'den daha büyük bir alanı yeniden inşa edecek

DÜNYA Haberleri

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremlerine dair bir analiz paylaşan İspanya'nın El Pais Gazetesi, haberi "Türkiye, depremden sonra Portekiz'den daha büyük bir alanı yeniden inşa etmek için hızlanıyor" başlığıyla verdi. Analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki konutların bir yıl içerisinde tamamlanacağına dair söz verdiğini belirtildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 11 kentte büyük hasara neden oldu, binlerce vatandaş hayatını kaybetti. 6 Şubat'tan bu yana Türkiye'nin güneyinde yaşanan deprem fırtınası devam ederken Türkiye, bölgenin yaralarını sarmaya çalışıyor. 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan deprem sonrası dünyanın gözü Türkiye'ye çevrilmişken birçok medya kuruluşu deprem haberlerine manşetten yer verdi. Son analiz ise İspanyol basınından geldi.

İspanya'nın El Pais Gazetesi, ülkenin güneyini adeta yerle bir eden depremler hakkında bir analiz kaleme aldı. "Türkiye, depremden sonra Portekiz'den daha büyük bir alanı yeniden inşa etmek için hızlanıyor" başlığı ile paylaşılan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konutların 1 yıl içinde tamamlanacağına dair söz verdiği belirtildi.

BARSELONA ŞEHRİNE EŞ DEĞER

Söz konusu haberde depremden milyonlarca kişinin etkilendiği belirtilirken, depemin üzerinden bir buçuk ay geçmiş olmasına rağmen hala iş makinelerinin enkaz kaldırma çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) hesaplamasına göre; ortaya çıkan beton, tuğla, metal ve ahşap kalıntısının toplamı 200 milyon tona ulaşacak ve bu molozlar hacim olarak Barselona şehrine eş değer durumda.

Türkiye'de meydana gelen depremlerde 3.3 milyon kişinin yerinden olduğuna işaret edilen haberde, bu sayının Madrid veya Barselona'nın nüfusuna eş değer olduğu da belirtildi.

DEPREMLERİN DOĞRUDAN ETKİSİ 34 MİLYAR DOLAR

Depremlerden etkilenen alanın büyüklüğünün 110 bin kilometrekare olduğuna dikkat çekilen haberde, söz konusu alanın Avusturya veya Portekiz'den daha büyük olduğuna yer verildi.

Yakın zamanda deprem bölgelerinde incelemelerde bulunan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto López'in "Yeniden yapılanma çalışmalarına konsantre olabileceğiniz diğer yerlere benzemiyor" sözlerinin yer verildiği haberde, Dünya Bankası tarafından yapılan ilk hasar tahmini raporunun detayları da paylaşıldı. Buna göre depremlerin doğrudan etkisi 34 milyar dolar olarak kaydedildi.

Haberin devamında López'in, şu ifadelerine yer verildi:

"Değerlendirme birçok açıdan henüz tamamlanmadı. Sadece binalar üzerinde değil, aynı zamanda insanlar üzerinde de etkinin daha ayrıntılı bir analizine ihtiyaç vardır. Ve eskisi gibi yeniden inşa edilemeyeceği için yeniden inşanın maliyeti daha da yüksek olacaktır."

Haberin devamında López'in "Zemin, deprem sırasında sanki sıvıymış gibi davrandı ve binalar tüm desteğini kaybetti, bu nedenle teknisyenlerimiz bu alanlarda yeniden inşa etmenin mümkün olmayacağını açıklıyor" sözlerine yer verilirken, deprem felaketinin büyüklüğüne vurgu yapıldı. (aksam.com.tr)

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...