Askeri operasyon ihtimali azalıyor, kimyasalları verecek

Askeri operasyon ihtimali azalıyor, kimyasalları verecek

DÜNYA Haberleri

Suriye, Rusya'nın kimyasal silahları uluslararası denetim altına alma teklifini kabul etti. Şam kimyasalların varlığını da ilk defa teyit etmiş oldu.

Suriye, Rusya'nın kimyasal silahları uluslararası denetim altına alma teklifini kabul etti. Şam kimyasalların varlığını da ilk defa teyit etmiş oldu. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Çok fazla bekleyemeyiz" dedi.Suriye rejimi bugüne kadar varlığını doğrulamadığı kimyasal silahlarını Rusya'nın teklifi doğrultusunda uluslararası denetime vermeyi kabul etti. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığımız görüşmede bize ülkemizde bulunan kimyasal silahları kapsayan bir teklifte bulundu. Biz dün (önceki) gece öneriyi kabul ettik" dedi. Muallim, Rusya'nın teklifini, ABD'nin ülkesine karşı güç kullanmasının önüne geçmek için kabul ettiklerini ifade etti. Putin de, Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devretmesinin ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye yönelik askeri bir operasyon yapmayacaklarını garanti etmesinin ardından gerçekleşebileceğini söyledi.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Rusya'nın teklifini somutlaştırması gerektiğini belirterek, "Çok uzun süre bekleyemeyiz" dedi. Teklif sonrası ABD Senatosu da, askeri güç kullanma oylamasını erteledi. Başkan Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak, Rusya'nın teklifinin uygulanabilirliğini incelemek için yakın çalışma kararı aldı. nbsp;
Teklife gelen diğer tepkiler ise şöyle:
- İran ve Arap Birliği: Rusya'nın girişimini destekliyoruz.
- İngiltere Başbakanı David Cameron: Teklifin samimiyetini ispatlama mesuliyeti Rusya ve Suriye üzerinde. Öneriyle ilgili dikkatli olunmalı ve şüphe duyulmalı.
- Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu: Suriye yönetiminin kabulü "siyasi manevra".
- AB: Kimyasal silahların kullanım dışına çıkarılması hayati.
- Almanya Başbakanı Merkel: Diplomasinin ve siyasetin şans bulması için küçük bir umut ışığı var. Bunu kullanmamız lazım.
Bu arada BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dün gece "Suriye" konulu acil bir toplantı yaparak müzakerelerde bulundu.


ÖSO, OTOBÜS İŞLETMESİ OLDU
Suriye'nin Halep şehrinde Özgür Suriye Ordusu çatışmaların hafiflemesinin ardından kente dönen halkın hayatını kolaylaştırmak için otobüs işletmesi kurdu. ÖSO otobüs işletmesi, çatışmalarda zarar gören ve pencere camları ile kapıları olmayan otobüslerle hizmet veriyor. Sadece şoförlerin giderlerini karşılamak için halktan cüz'i ücret talep edilen otobüslerin üzerinde "Özgür Suriye Otobüs İşletmesi" yazıyor. Otobüslerin hatlarında da muhalif tugayların isimleri yazılı. nbsp;
Foto: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...