Aşırı milliyetçi Bulgarların yürüyüşüne polis müdahalesi

/ Kaynak: AA
Aşırı milliyetçi Bulgarların yürüyüşüne polis müdahalesi

DÜNYA Haberleri  / AA

Aşırı milliyetçi Bulgaristan Milli Birliği'nin düzenlediği izinsiz yürüyüşte 10 kişi gözaltına alındı.

Bulgaristan'daki faşist hareketin ilham kaynağı olan General Hristo Lukov'un ölümünün 71'inci yılı nedeniyle, başkent Sofya'da izinsiz yürüyüş yapıldı.

Parlamentoda temsil edilmeyenrkçı Bulgaristan Milli Birliği (BNS) partisi tarafından düzenlenen "Lukov Marşı" adlı meşaleli yürüyüşe, aralarında çok sayıda futbol fanatiğinin de göstericilerin provokasyon yapmalarının beklendiği gerekçesiyle Sofya Belediyesi tarafından izin vermedi.

Askeri üniformalı Bulgaristan Milli Birliği (BNS) üyelerinin, Aleksandar Nevski Meydanı'ndaki Meçhul Asker Anıtı önünde çelenk koyma girişimi de polis tarafından engellendi.

Göstericiler, küçük gruplar halinde General Lukov'un evine doğru yürüdü. Bu sırada bölgede sıkı güvenlik önlemleri alındı ve güzergahta polis kordonu oluşturuldu.

Irkçı sloganlar eşliğinde Lukov'un evinin önüne çelenk koyan göstericiler, ülkedeki iktidar ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) yönelik tehdit içerikli konuşmalar yaptı.

Yürüyüşün ardından 10 kişi gözaltına alındı.


GENERAL HRİSTO LUKOV KİMDİR?

Bulgaristan'da, neofaşizmin en büyük ilham kaynağı olarak gösterilen General Hristo Lukov, 1935-1938 yıllarında Savaş (Savunma) Bakanlığı yapmıştı. Lukov, daha sonra ülkedeki aşırı sağcı gençleri seferber edip Bulgaristan Ulusal Lejyonlar Örgütünü kurarak, ülkede faşist ideolojinin yayılmasında rol oynamıştı.

Lukov, Bulgaristan Komünist Partisi'nin (BKP) görevlendirdiği iki kişi tarafından 13 Şubat 1943'te kızının gözü önünde evinde kurşunlanarak öldürülmüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...