Arjantin yeni devlet başkanını seçiyor

/ Kaynak: AA
Arjantin yeni devlet başkanını seçiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Arjantin halkı, iki dönemdir devlet başkanlığı görevini sürdüren Devlet Başkanı Kirchner'in halefini seçmek üzere sandık başına gitti.

Arjantin halkı, yeni devlet başkanını seçmek için sandığa gitti. Mevcut Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in de desteğini alan Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli, seçimin favorisi olarak gösteriliyor. 
Seçimde, Buenos Aires Eyalet Valisi Scioli'nin yanı sıra Buenos Aires Belediye Başkanı Mauricio Macri ve Kongre üyesi Sergio Massa'nın adı öne çıkıyor. Bu üç isimle birlikte yenilikçilerin adayı Margarita Stolbizer, sol cepheden Nicolas del Cano ve Peronist adaylardan Adolfo Rodriguez Saa da yarışta yer alıyor. 
- İlk tur için en az yüzde 45'lik oy gerekiyor 
Adayların seçimi ilk turda kazanabilmesi için yüzde 45 oranında oy alması ya da ilk iki aday arasında yüzde 10'luk fark bulunması gerekiyor. Yeni devlet başkanının ilk turda seçilememesi durumunda 22 Kasım'da seçimlerin ikinci turu yapılacak. Yeni devlet başkanı ülkeyi 2019'a kadar yönetecek. 
Seçimlerde devlet başkanlığının yanı sıra 8 eyaletten 24 senatör ile 23 eyaletten 130 milletvekili de belirlenecek. 100 bin güvenlik mensubunun ülke çapında görevlendirildiği seçimlerde ilk sonuçların, sandıkların kapanmasından 6 saat sonra açıklanması bekleniyor.
- Kirchnerler dönemi sona eriyor
Anayasa gereği üçüncü kez aday olamayan Devlet Başkanı Kirchner ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "10 Aralık'ta görevden ayrıldıktan sonra her zaman yaptığım gibi aktivist olmaya devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu. 
Seçimin ardından, derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren "Kirchnerler dönemi" sona erecek. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...