Arakanlı Müslümanlar'a, Filipinler kapılarını açtı!

Arakanlı Müslümanlar'a, Filipinler kapılarını açtı!

DÜNYA Haberleri

Güney Asya'da yaşanan krizde, Filipinler attığı adımla Arakanlı Müslümanları ve Bangladeşli mültecileri ölüme terk eden ülkelere insanlık dersi verdi.

Filipinler; Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde ölüme terkedilen binlerce göçmeni kabul edeceğini duyurdu. Tayland, Endonezya ve Malezya gibi ülkeler, haftalardır aç ve susuz bir şekilde denizin ortasında bekleyen mültecileri "savaş gemileri" ile karadan uzak tutmaya çalışıyordu. Filipinler bu adımla, mültecileri kabul edeceğini açıklayan bölgedeki ilk ve tek ülke oldu. Filipinler sözcüsü Herminio Coloma, geçmişte de benzer durumda kalan insanları ülkeye kabul ettiklerini açıklarken, Birleşmiş Milletler anlaşmalarına uyduklarını, mültecilerin hayatını kurtarmak istediklerini belirtti.

"BIRAKIN ÖLSÜNLER"

İki haftadır ölüme terkedilen Müslümanların yaşadığı büyük dramın sorumlularından birinin Endonezya yönetiminin olduğu bildirildi. Endonezya'ya bağlı Açe bölgesindeki balıkçılar ve halk, yaklaşık 1500 Bangladeşli ve Rohingya Müslümanı denizden kurtararak kamplara yerleştirdi. Ancak Açeli bir balıkçı, deniz ortasında aç ve susuz bekleyen ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olan kaçak göçmenleri kurtarılmaması için Endonezyalı yetkililerden baskı gördüklerini söyledi. Balıkçı, yetkililerin, "boğulsalar dahi kurtarmayın" telkininde bulunduğuna dikkat çekti. Endonezya ordusundan bir subay ise, yine 'daha fazla kaçak göçmenin topraklarına çıkarılmasının yasalara aykırı olduğu' klişesini tekrarladı. Güney Asya'daki Malezya, Endonezya ve Tayland gibi ülkeler, Bangladeşli ve Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanlarına kapılarını kapattı.

TRAJEDİ BİTMİYOR

Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları sebebiyle bu ülkede yaşayan on binlerce Arakanlı Müslüman (Rohingya), iş bulma hayaliyle bölge ülkelerine kaçmaya başlamış, birçoğu insan tacirlerinin tuzağına düşmüştü. 2014 yılında Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Müslüman bulunmuştu. Ayrıca Tayland'da Arakanlı Müslümanlara ait toplu mezarlar bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...