Ankete göre, Katalonya bölgesinde bugün seçim olsa ayrılıkçı ERC partisi kazanır

/ Kaynak: AA
Ankete göre, Katalonya bölgesinde bugün seçim olsa ayrılıkçı ERC partisi kazanır

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bugün seçim olması halinde, mevcut durumda hükümete dışarıdan destek veren ayrılıkçı ERC birinci gelecek.

İspanya'da, Katalonya'da yayın yapan ''El Periodico'' nbsp;gazetesinde yayımlanan anket sonucuna göre, Katalonya'da bugün seçim olması nbsp;halinde, mevcut durumda hükümete dışarından destek veren ERC'nin, oyların yüzde nbsp;24,3'ünü alarak ilk parti olarak çıkacağı belirtildi. Böyle bir sonuç olması nbsp;halinde ise İspanya tarihinde bir ilkin yaşanacağı vurgulandı. Anket sonucunda, ERC'nin ardından sıralama ise şu şekilde oluştu:
"Mevcut durumda iktidarda olan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) nbsp; nbsp;yüzde 21,4, muhafelet partilerinden Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) yüzde 12,2, nbsp;Yeşiller ve Birleşik Sol (ICV-EUİA) yüzde 12,2, Katalonya Halk Partisi (PPC) nbsp;yüzde 10,2, Ciutadan's yüzde 10, Katalonya Halk Birliği (CUP) yüzde 3,5."
Katalan gazetesi anket sonucuyla ilgili yaptığı yorumda, ''Bu nbsp;sonuçlar, Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınan Katalonya Bağımsızlık nbsp;Deklarasyonu'nun ocak ayında Katalan meclisinden geçmesini sağlayan ERC'nin nbsp;güçlendiğini göstermektedir'' denildi.
Bu arada ERC Genel Sekreteri Marta Rovira, ''Anket sonuçları nbsp;gösteriyor ki, vatandaşların kendi geleceklerine karar verme arzuları çoğalıyor. nbsp;Bu haktan yana olan partilerin anlaşmaları gerekiyor'' açıklamasını yaparken, nbsp;Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Francesc Homs da ''Bu sonuçlar, CIU'nun nbsp;öne sürdüğü Katalonya'nın bağımsızlığına ilişkin kendi geleceğine karar verme nbsp;hakkının geri dönüşü olmadığının göstergesidir. Ayrıca, ekonomik ve siyasi kriz, nbsp;sosyal sorunlar ve yolsuzlukların hükümeti yıprattığı da açıktır'' şeklinde nbsp;konuştu.
Katalonya'da kurduğu azınlık hükümeti ile iktidarda olan CIU, geçen nbsp;yıl sonunda gündeme getirdiği, Katalonya'nın kendi geleceğine karar vermesi için nbsp;referanduma gidilmesi çalışmalarını sürdürürken, bunun en büyük savunucusu ERC, 2014 yılında söz konusu referandumun gerçekleşmemesi halinde hükümete dışarıdan nbsp;verdiği desteği çekeceğini her seferinde dile getiriyor. İspanya merkez hükümeti nbsp;ise böyle bir referandumun olmayacağını savunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...