Ankara NATO'ya üyelik için ‘somut adım’ ısrarını sürdürüyor

- Güncelleme:
Ankara NATO'ya üyelik için ‘somut adım’ ısrarını sürdürüyor

Dünya Haberleri

Türkiye’nin taleplerini yerine getirmiş olmak için İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirmesini yeterli görmüyor; somut sonuç bekliyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - NATO Liderler Zirvesi öncesinde gözler İsveç ve Türkiye’den üst düzey isimlerin yapacağı toplantıya çevrildi. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da düzenlenecek liderler zirvesi öncesinde Türk ve İsveç heyetleri, 6 Temmuz’da görüşecek. Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlık etmesi öngörülüyor. Heyette ayrıca, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın da yer alması planlanıyor.

SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Toplantıda 2022 Madrid Zirvesi’nde mutabık kalınan taahhütler ve bu taahhütlerin sahadaki uygulamaları masaya yatırılacak. 14 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Kılıç, Ankara’da İsveç, Finlandiya ve NATO yetkilileriyle yapılan toplantıda, Türkiye için önemli olanın Vilinius Zirvesine onay yetiştirmek değil somut sonuç görmek olduğunu muhataplarına söylemişti. Türkiye’nin taleplerini ‘yerine getirmiş olmak için’ İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirmesini yeterli görmüyor, somut sonuç görmek istiyor. 28 Haziran 2022 Madrid Mutabakatına dayanarak PKK ve FETÖ suçlularının iade edilmesini bekliyor. 

SADECE DÜZENLEME YETMEZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki hafta Dışişleri Bakanları ve istihbarat başkanları toplantısının amacının İsveç’in NATO’ya katılımını tamamlama konusunda ilerleme kaydetmek olduğunu dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Stoltenberg’e son telefon görüşmesinde, PKK yanlıları İsveç’te serbestçe eylem düzenlemeye devam ettikçe yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığını açıkça ifade etmişti.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...