Amerika geldi uyuşturcu arttı

Düzenleyen:
Amerika geldi uyuşturcu arttı

DÜNYA Haberleri

Dünyada en fazla uyuşturucunun üretildiği Afganistan’da ABD’nin işgali sonrası haşhaş ekiminde patlama yaşandı. 30 milyonluk ülkenin 3 milyondan fazlası da bağımlı.

Dünyada en fazla uyuşturucunun üretildiği Afganistan’da yönetim, 2001’deki ABD işgalinden bu yana ülkede uyuşturucuyla mücadele için milyarlarca dolar harcanmasına rağmen ülkede uyuşturucu üretimi her yıl daha da artıyor. Uyuşturucuyla Mücadele Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 2016’da 201 bin hektar araziye ekilen haşhaştan yaklaşık 4 bin 800 ton uyuşturucu elde edilirken, bu yıl üretimin geçen seneye göre iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Ülkenin bir sene öncesine kadar haşhaş ekimi neredeyse hiç yapılmayan kuzey illerinde bile artık haşhaş tarlalarını görmek mümkün.  Uyuşturucuyla ilgili araştırma yapan Hat-i Nav adlı özel bir kurumun Başkanı Abdülkadir Misbah, Belh vilayetinde 2016’da 98 bin dönüm araziye haşhaş ekilirken 2017’de bu rakamın dört katına çıkarak zirve yaptığını söyledi. Yetkililerin uyuşturucuyla mücadelede başarısız olduğunu vurgulayan Misbah, Belh vilayetinin yanı sıra kuzeydeki Sar-i Pul ve Faryab vilayetlerinin de birçok ilçesinde haşhaş ekiminin yapıldığını dile getirdi. Savaş yorgunu Afganistan’da uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığında da kaygı uyandırıcı artış gözleniyor. Hâlihazırda dünyada en fazla uyuşturucu üreten ülke olan Afganistan’da, yaklaşık 30 milyonluk nüfusun 3 milyondan fazlasının uyuşturucu bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. 

İş bulamayanlar afyon ekiyor...
İşsizliğin ciddi rakamlara ulaştığı Afganistan’da yüz binlerce insan geçimini haşhaş ekiminden sağlıyor. Çiftçiler, haşhaşın iyi gelir getirdiğini ve tarımda neredeyse ana geçim kaynağını oluşturduğunu belirtiyor. Belh vilayeti sakini Gulm Sahi, devletin çiftçiler için herhangi bir desteği olmadığını, çareyi haşhaş ekmekte bulduklarını, haşhaştan elde edilen parayla ailesinin geçimini sağladığını anlattı.

Sadece Taliban’ın geliri 200 milyon $
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin raporuna göre Afganistan’da Taliban, en büyük finans kaynağı olan uyuşturucu ticaretinden yıllık ortalama yaklaşık 200 milyon dolar gelir sağlıyor. Güneydeki Helmand vilayetinin çoğu bölgesine hâkim olan Taliban, haşhaş tarlalarını ve kaçakçılık güzergâhlarını da kontrolü altında tutuyor. Taliban, uyuşturucudan elde ettiği geliri terör faaliyetlerinde kullanıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...