Almanya Dışişleri Bakanı, Macron sonrası 'hasar kontrolü' için Çin'i ziyaret ediyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin'e yönelik ortak bir Avrupa Birliği politikasını yeniden savunmak amacıyla Asya devine resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tepki çeken sözleri, kıtanın yükselen süper güce yaklaşımında kargaşaya işaret etmişti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın daveti üzerine bu hafta Çin'i ziyaret ediyor. Ziyaret sırasında iki dışişleri bakanı, Diplomasi ve Güvenlik konulu Çin-Almanya Stratejik Diyaloğunun altıncı turuna başkanlık edecek.
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmiş ve mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya gelmişti.
Macron, Avrupa Birliği'ni ABD'ye olan bağımlılığını azaltmaya çağırdığında ve Tayvan konusunda "Amerikan ritmi ve Çin'in aşırı tepkisi" tarafından yönlendirilen bir krize çekilmemesi konusunda uyardığında ABD ve Avrupa'da tepkiye neden olmuştu.
AB, ÇİN KONUSUNDA FİKİR AYRILIĞINA MI DÜŞTÜ?
Pek çok Avrupalı siyasetçi, diplomat ve analist, Politico ve Fransız Les Echos gazetesine verdiği röportajda Macron'un yorumlarını Pekin'in Batılı müttefikler arasındaki birliği parçalama hedefi olarak adlandırdıkları şeye bir hediye olarak değerlendirdi.
Sonuç olarak, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un yapacağı resmi ziyaretin önemi arttı ve birçok AB üyesi, Berlin'in bu fırsatı Çin konusunda net ve birleşik bir AB çizgisi belirlemek için kullanacağını ümit ediyor.
Macron'un tepki çeken çıkışları olmasa bile, Çin konusunda Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'dan daha şahin olan ve Almanya'nın Pekin'e olan ekonomik bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bir Çin politikası tasarlayan Baerbock için bu gezi her şart altında hassas olarak betimlenecekti.
AB, ÇİN'İ "SİSTEMİK HASIM" OLARAK GÖRMEK İSTİYOR
Alman Dışişleri Bakanı "Bana göre ekonomik ayrışmayla hiçbir ilgimiz yok... ama tek taraflı bağımlılıkların risklerine daha sistematik bir şekilde bakmalı ve onları azaltmalıyız" çıkışını yapmıştı. "Avrupa'nın Çin'i ortak, rakip ve sistemik hasım olarak görmesi politikasının pusulasıdır" diye eklemişti.
Bazı AB başkentleri, Baerbock'un tutumunun, Macron'la aynı zamanda Pekin'i ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ifade ettiğine daha yakın bir tutum takınmasını umuyor olacak.