Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu ülkedeki emeklilik sistemi konusunda uyardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu ülkedeki emeklilik sistemi konusunda uyardı

DÜNYA Haberleri

Almanya’da emeklilik maliyetlerinin artmasından dolayı emeklilik sistemi ile ilgili endişeler yaşanıyor. Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA) Başkanı Rainer Dulger, ülkesinin emeklilik sisteminin çökmek üzere olduğunu bildirdi.

Enerji krizi nedeniyle zor günler geçiren Almanya’da emeklilik sistemi ile de problemler yaşanıyor. Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA) Başkanı Rainer Dulger, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya'da büyük bir sosyal reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, "Emeklilik sisteminin acilen yeniden düzenlenmesine ihtiyacımız var. Şu anda her 100 prim ödeyen için yaklaşık 50 emekli var, 15 yıl içinde her 70 emekli için 100 prim ödeyen olacak. Bu şu anlama geliyor; emeklilik sistemimizin finansmanı çöküşün eşiğinde." ifadesini kullandı.

MALİYETLERİN ARTACAĞI UYARISI

Sosyal güvenlik sisteminin gelecek beş yıl içinde eskisi gibi işlemeyeceğini kaydeden Dulger, maliyetlerin aşırı artacağını belirtti.

Dulger, ülkenin geleceği için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

YILLIK ENFLASYON 71 YILIN ZİRVESİNDE

Almanya’da Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ekim ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, ekimde 10,4'e çıkarak Aralık 1951'den bu yana en yüksek orana ulaştı.

Enflasyon, Aralık 1951'de yüzde 10,5 olarak kayıtlara geçmişti. Enflasyona ilişkin beklenti, ekimde yüzde 10,1'e yükselmesi yönündeydi. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,9 yükseldi. Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 43 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 20,3 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Hizmetlerde artış yüzde 4 oldu.
AB uyumlu TÜFE de ekimde aylık bazda yüzde 1,1 ve yıllık bazda yüzde 11,6 yükseldi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...