Alman Hükümeti peşmergelere yeniden silah yardımı yapacak

Düzenleyen:
Alman Hükümeti peşmergelere yeniden silah yardımı yapacak

DÜNYA Haberleri

Almanya'nın Peşmergelere gönderdiği silahların karaborsada satıldığı haberi tartışmalara neden olmuştu. Almanya, önümüzdeki Nisan veya Mayıs'ta Peşmergelere yeniden silah yardımı yapacak.

Almanya'nın Kuzey Irak Kürt Yönetimi'ne bağlı Peşmerge'ye gönderdiği silahların "çok az bir miktarının kaybolduğu ve karaborsada sistematik olarak satılmadığı" savunuldu. Federal Hükümet, önümüzdeki Nisan veya Mayıs ayında Peşmergelere yeniden silah yardımı yapacak.

KARABORSADA SATILDIĞI HABERİ ÜLKEDE TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Almanya'nın terör örgütü IŞİD ile mücadelede kullanılmak üzere Peşmergelere gönderdiği 28 bin tabanca ve aralarında G3'lerin de yer aldığı makinalı tüfeklerin yer aldığı silahların karaborsada satıldığı haberi Almanya'da tartışmalara neden olmuştu.

"ALMAN SİLAHLARINDAN ÇOK AZ BİR MİKTARI KAYBOLDU"

WDR ve NDR televizyonlarının gündeme getirdiği silahların satışı, Alman siyasileri baskı altına almıştı. Söz konusu iddialar sonrası Federal Dışişleri Bakanlığı'nın Kürt Yönetimi'nden bir yetkiliyi bakanlığa çağırdığı ve iddiaların sorulduğu ortaya çıktı. Federal Meclis Savunma Komisyonu'nda Alman Genel Kurmay Başkanı Volker Wieker ve Dış İlişkiler Müsteşarı Stephan Steinlein'ın verdiği bilgilerde Alman silahlarından çok az bir miktarının kaybolduğunu fakat sistematik bir satışın olmadığı dile getirildi.

"28 BİN SİLAHTAN 81 TANESİ KAYBOLDU"

Ayrıca Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin Alman silahlarının tekrar sayımını yaptığı ve hazırladığı raporu Federal Savunma Bakanlığı'na gönderdiği ifade edildi. Peşmergenin raporuna göre 28 bin silahtan 81 tanesi kayboldu.

"48 TANESİ IŞİD'İN ELİNE GEÇMİŞ OLABİLİR"

Bunun 48'inin belirsiz şekilde kaybolduğu ve IŞİD'in eline geçmiş olabileceği belirtildi. 17 silah başka bir silah ile değiştirilirken 16 silahın da nerede olduğunun bilinmediği kaydedildi. Raporda 17 silahın satışının ve değiştirme olayının kimler tarafından nasıl gerçekleştirildiğinin ise tespit edilemediği ifade edildi.

HÜKÜMET YENİDEN SİLAH GÖNDERMEYİ PLANLIYOR

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin haftalardır Peşmergelerin maaşlarını ödemekte zorlandığı ve bu nedenle Peşmergelerin silahlarını sattığı iddia edilmişti. Silahların kaybolma risklerine rağmen Alman hükümeti önümüzdeki Nisan veya Mayıs ayında Kuzey Irak'a silah yardımı yapmaya hazırlanıyor. Tagesschau'nun haberine göre hükümet 200 adet tank savar, 4 bin G36, 6 milyon mermi ve Dingo tipi kargo aracı gönderecek. Ayrıca Federal Meclis Savunma Komisyonu'nun bir sonraki oturumunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden üst düzey bir yetkilinin soruları cevaplayacağı kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...