Alman Bild gazetesi tahıl anlaşmasını yazdı: Dünyayı açlıktan Erdoğan kurtardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Alman Bild gazetesi tahıl anlaşmasını yazdı: Dünyayı açlıktan Erdoğan kurtardı

DÜNYA Haberleri

Almanya merkezli Bild, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik çabalarıyla ikinci kez çalışmaya başlayan tahıl koridoru anlaşmasını yazdı. Bild, haberinde Erdoğan'ın 400 milyon insanı açlıktan kurtardığını vurguladı. Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında yapılan anlaşma kapsamında bugüne kadar 524 tahıl gemisi Karadeniz'den sağ salim geçerek diğer ülkelere ulaştı.

Avrupa'nın en büyük, dünyanın da üçüncü büyük tirajlı gazetesi olan Alman Bild çarpıcı bir haberle okuyusunun karşısına çıktı. Bild, dünyanın takdir ettiği Türkiye'nin tahıl koridoru diplomasisindeki başarısını sayfalarına taşıdı. Bild, Rus donanmasının Ukrayna limanlarını yaklaşık altı ay süreyle bloke ettiğini, bu nedenle tahıl ihraç edilemediğini hatırlattı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girdiğini ifade etti.

TAHIL KRİZİ 400 MİLYON KİŞİYİ VURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik çabalarının altını çizen Bild, "Çünkü İstanbul'daki boğaz, Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek bağlantı. Yani Erdoğan'ın izni olmadan hiçbir Rus gemisi içeri girip çıkamaz. Erdoğan, bu avantajı, Putin'in temmuz ayında Ukrayna ile bir tahıl anlaşması imzalamasını sağlamak için kullandı. Abluka sona erdi. Birkaç hafta sonra, ilk Ukrayna yük gemisi hareket etti"ifadelerini kullandı. 

Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl koridoru anlaşması ile dünyada 400 milyon insanı ölümden kurtardığını yazdı.

Bild'in haberinde, dünya genelinde 400 milyon kişinin hayatta kalabilmesi için Ukrayna tahılına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi.

FINANCIAL TIMES: TÜRK DİPLOMASİSİ ÖRNEK TEŞKİL ETTİ

Türkiye'nin tahıl krizinde üstlendiği rolü geçtiğimiz günlerde İngiliz Financial Times gazetesi de övmüştü. Türkiye'nin, yürüttüğü politikalarla güçlü ve belirleyici bir rol üstlendiğinin altını çizen Financial Times, Türk diplomasisinin örnek teşkil ettiğini vurgulamıştı.

TAHIL KORİDORUNDAN 524 GEMİ İLE 13 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru"ndan bugüne kadar 524 gemi ile 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

Milli Savunma Bakanlığının yazılı açıklamasında, Ukrayna'dan ilk geminin 1 Ağustos 2022'de mısır yüklü olarak hareket ettiği anımsatıldı.

Açıklamada, bugüne kadar 524 geminin sevkiyat için Ukrayna'ya gittiği belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"524 gemi de Ukrayna'dan tahıl yüklü olarak çıkış yaptı. Bu gemilerle 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Gemilerle mısır, buğday, ayçiçeği küspesi, ayçiçek yağı, şeker pancarı, soya, bezelye ve arpa gibi gıdalar sevk edildi."

TAHIL SEVKİYATI ANLAŞMASI

Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonu ve garantörlüğünde yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

TÜRKİYE, RUSYA'YI YENİDEN ANLAŞMAYA DÖNDÜRDÜ

Rusya, kısa bir süre önce gemilerine saldırıları gerekçe göstererek anlaşmadan ayrıldığını duyurmuştu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik çabalarıyla Rusya'yı anlaşmaya geri döndürmüştü. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dursun k.demir 6 Aralık 2022 11:35

Dünya Lideri RTE

Sonraki Haber Yükleniyor...