Aliyev'den Ermenistan'a barış çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Ermenistan ve Azerbaycan arasında yapılacak barış anlaşmasının Güney Kafkasya'da tamamen yeni bir siyasi durum ortaya çıkaracağını kaydetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bölgesel konulara değinerek, "Eğer Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış anlaşması imzalanırsa, bunu umuyorum, o zaman Güney Kafkasya'da tamamen yeni bir siyasi durum ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullanırken, Garibaşvili de, "Yakın zamanda Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşması imzalanacağını umuyorum" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere geldiği Gürcistan'da Başbakan İrakli Garibaşvili ile bir araya geldi. Aliyev ve Garibaşvili, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Aliyev'den Ermenistan'a barış çağrısı

"GÜNEY KAFKASYA'DA BARIŞIN TESİS EDİLMESİNİN ZAMANI GELDİ"

Azerbaycan ile Gürcistan arasında gerçekleştirilen karşılıklı temasların iki ülkeyi ve halklarını birbirine yakınlaştırma amacına hizmet ettiğini belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Biz iki lider olarak ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini güçlendiriyor ve pekiştiriyoruz. Halklarımız yüzyıllardır komşuluk ve dostluk ortamında yaşamışlardır ve bu günümüzde de halen devam etmektedir" dedi. Bunun iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayan Aliyev, "Başta Güney Kafkasya olmak üzere bölge için çok önemli bir durum. Azerbaycan ve Gürcistan her zaman birbirlerinin toprak bütünlüğünü destekliyor" ifadelerini kullandı.

Güney Kafkasya'da barışın tesis edilmesinin zamanının geldiğini belirten Alliyev, "Tüm uluslararası kuruluşlarda halklarımızın çıkarlarını yansıtan bazı konularda birbirimizi destekliyoruz ve birbirimizin yanındayız. Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun temel ilkesidir ve toprak bütünlüğünün ihlali kabul edilemez. Azerbaycan'ın bu konudaki konumu kesindir" dedi.

"GÜNEY KAFKASYA'DA TAMAMEN YENİ BİR SİYASİ DURUM ORTAYA ÇIKACAKTIR"

İkinci Karabağ Savaşı sonucunda Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağladığını vurgulayan Aliyev, "Şimdi Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanacak barış anlaşması üzerinde aktif olarak çalışmalıyız. Eğer Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış anlaşması imzalanırsa, bunu umuyorum, o zaman Güney Kafkasya'da tamamen yeni bir siyasi durum ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Aliyev, "Güney Kafkasya ülkeleri üçlü formatta iş birliğine başlayabilir. Ulaştırma, enerji güvenliği, ticaret, karşılıklı yatırımlar da dahil olmak üzere birçok alanda yapılacak iş birlikleri çok başarılı olabilir. Şimdi bunun tam zamanı ve bu şansı kaçırmanın büyük bir hata olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUNUN KAPASİTESİNİN ARTMASI ORTA KORİDORUN GÜÇLENMESİNE HİZMET EDECEKTİR"

Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki iş birliğini derinleştirmek için belirlenmiş bir gündemlerinin olduğunu belirten Aliyev, "Gürcistan'ın yeni altyapı projelerinin oluşturulmasına büyük memnuniyetle katılabiliriz. Gürcistan Başbakanı ile yapılan görüşmede Anaklia limanının inşasına ilişkin görüş alışverişinde bulunduk.

Bildiğiniz gibi Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında Kulevi limanı var, bu limanın genişlemesi kesinlikle iş birliğimizi daha da güçlendirecektir. Doğal olarak Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun taşıma kapasitesinin 5 kattan fazla artması ve yakın gelecekte faaliyete başlaması kesinlikle Orta Koridorun güçlenmesine hizmet edecektir" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...